Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Królik duszony w białym winie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lis" data-source="post: 499925" data-attributes="member: 626"><p>Czyli Wilk poleca. </p><p></p><p>1 nieduży królik pokrojony na porcje</p><p>300 ml białego wytrawnego wina (około 1,5 szklanki)</p><p>1 łyżka octu z sherry (balsamico też sie nada)</p><p>2 liście laurowe</p><p>kilka gałązek oregano</p><p></p><p>Oliwa</p><p>175 g malutkich obranych cebulek, w całosci</p><p>1 czerwona papryka chili, posiekana</p><p>4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki</p><p>2/3 szklanki wywaru z kurczaka</p><p>sól, pieprz, ostra papryka w proszku</p><p></p><p>Królika wlożyć do naczynia, wino wymieszać z octem, listkami i oregano, zalać zwierzątko, przykryć i odstawić na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Jeśli marynata nie pokryje w całości mięsa, co pewien czas obrócić.</p><p>Wyjąć mięso z marynaty, osuszyc papierowym ręcznikiem. Wina nie wylewać. </p><p>W rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić królika, wyjąć i na tej samej oliwie podsmażyc cebulki aż zaczną zmieniać kolor.</p><p>Zdjąć cebulki, do rondla wrzucić chili, czosnek i paprykę w proszku, zamieszać, wlać marynatę i wywar. Gotować przez około minutę, doprawić solą, pieprzem, ew. dodać więcej papryki.</p><p>Do sosu włożyć mięso i cebulki, doprowadzic do wrzenia, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu około 45 minut, do miękkości.</p><p>Podawać z sałatą.</p><p></p><p>Przepis pochodzi z &quot;Kuchni śródziemnomorskiej&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lis, post: 499925, member: 626"] Czyli Wilk poleca. 1 nieduży królik pokrojony na porcje 300 ml białego wytrawnego wina (około 1,5 szklanki) 1 łyżka octu z sherry (balsamico też sie nada) 2 liście laurowe kilka gałązek oregano Oliwa 175 g malutkich obranych cebulek, w całosci 1 czerwona papryka chili, posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2/3 szklanki wywaru z kurczaka sól, pieprz, ostra papryka w proszku Królika wlożyć do naczynia, wino wymieszać z octem, listkami i oregano, zalać zwierzątko, przykryć i odstawić na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Jeśli marynata nie pokryje w całości mięsa, co pewien czas obrócić. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyc papierowym ręcznikiem. Wina nie wylewać. W rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić królika, wyjąć i na tej samej oliwie podsmażyc cebulki aż zaczną zmieniać kolor. Zdjąć cebulki, do rondla wrzucić chili, czosnek i paprykę w proszku, zamieszać, wlać marynatę i wywar. Gotować przez około minutę, doprawić solą, pieprzem, ew. dodać więcej papryki. Do sosu włożyć mięso i cebulki, doprowadzic do wrzenia, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu około 45 minut, do miękkości. Podawać z sałatą. Przepis pochodzi z "Kuchni śródziemnomorskiej" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Królik duszony w białym winie*
Top
Bottom