Kurczak tikka*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
z książki Hot and Spicy: Red hot and sizzling dishes

2 piersi kurze pokrojone w kostkę
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka chili w proszku
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki tłustego jogurtu naturalnego
Sok z 1 cytryny
Kolendra posiekana – około 1 łyżki + oddzielnie do dekoracji
1 łyżka oleju
1 mała cebula
Limonka

Przygotować marynatę: wymieszać jogurt , imbir, czosnek, chili, kurkumę
sól. sok z cytryny, kolendrę
Do marynaty wrzucić mięso
Odstawić na jakieś 2 h
Przełożyć do żaroodpornego naczynia
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni. Co jakiś czas zamieszać.
Zakończyć pieczenie pod grillem, żeby kurczak się zrumienił

Podawać z krążkami cebuli, kolendrą i kawałkami limonki

u nas bardzo nieortodoksyjnie podane z ... tortillą. Chleby naan wyszły
icon_sad.gif


j1pPwN9dqOyY0D431X.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Na obiad dziś popełniłam. Podane z ryżem jaśminowym, bez kolendry, gdyż albowiem jak dla mnie nasza kolendra do hinduskiej się nie umywa, więc nie kupuję
icon_wink.gif
Ograniczyłam ilość chilli, bardzo smaczne wyszło. Mam tylko pytanie, co zrobić z olejem? Wmieszać go do marynaty, czy posmarować nim formę? Tak się zastanawiałam, aż w końcu wypadł mi z głowy i do niczego go nie użyłam.. Dziękuję za smaczny przepis
icon_smile.gif