Orzechowy chleb irlandzki

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
W ramach orzechowego tygodnia, Ines dała znać, że nie tylko mnie wyszedł, to wklepuję.

Przepis oparty na Fruity Soda Bread stąd: http://canadianbaker.blogspot.com/2005/10/...soda-bread.html

Robiłam z połowy przepisu i nie owocowy, a orzechowy, podaję więc ze zmianami
icon_smile.gif


Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2/3 szklanki posiekanych i zrumienionych na suchej patelni włoskich orzechów;
- 1,5 łyżki cukru;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0,5 łyżeczki sody;
- szczypta soli;
- trochę więcej niż 3/4 szklanki maślanki / kefiru;
- łyżka oleju;
- małe jajko.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, nagrzej blachę.

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Wlej mokre do suchych, wymieszaj o tyle, o ile. Wyłóż na posypany mąką blat, zagnieść szybko i uformuj bochenek. Przenieś go na papier do pieczenia. Ostrym nożem zrób nacięcia i załaduj chleb do pieca na jakieś 30 minut. No, aż się upiecze
icon_wink.gif


Przestudź na kratce.

I tyle.

Dobry jest, również na drugi dzień, lekko słodkawy w smaku, co niektórym może przeszkadzać.
Nie mam zdjęcia środka, może Ines jakieś wykombinuje
icon_smile.gif


IRLANDZKI.jpg
 

Załączniki

  • IRLANDZKI.jpg
    IRLANDZKI.jpg
    65.9 KB · Wyświetleń: 0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Azazelle @ 11 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=774020Dobry jest, również na drugi dzień, lekko słodkawy w smaku, co niektórym może przeszkadzać.
Ten słodkawy smak wcale nie przeszkadza. Pyszny do kanapek z twarogiem, ale chyba najlepszy solo. : )
Już nie wspomnę o skórce.

CYTATNie mam zdjęcia środka, może Ines jakieś wykombinuje
icon_smile.gif
Środek był u mnie upstrzony orzechami. Bardzo dekoracyjny
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: