Pesto alla genovese

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
PESTO ALLA GENOVESE

Cucina_059.jpg

100 g lisci bazylii / samych lisci, bez lodyzek /
50 g orzeszkow piniowych
60 g startego sera parmigiano reggiano
30 g startego sera pecorino / ja uzylam pecorino romano /
1-2 zabki czosnku
1-2 szczypty grubej soli morskiej
1-2 kostki lodu
oliwa extravergine wg uznania
- umyc liscie bazylii / delikatnie bez zgniatania / i bardzo dokladnie
wysuszyc
- wlozyc do blendera liscie bazylii, orzeszki piniowe, parmigiano i pecorino,
kostki lodu i sol
- miksowac z przerwami nie dopuszczajac do zagrzania sie pesto / maja temu
zapobiec kostki lodu /
- otworzyc dzbanek, zgromadzic pesto na dnie i dodac oliwe extravergine /
ilosc wg uznania az do uzyskania pozadanej konsystencji /
- przelozyc pesto do sloika zamykanego hermetycznie, zalac cienka warstwa
oliwy i wstawic do lodowki
- przechowywac w lodowce do tygodnia

Do robienia pesto najlepszy jest mozdzierz, ale mozna uzyc blendera lub
malego miksera / uzywajac mozdzierza mozna wlac mniej oliwy /.

Miksowac z przerwami, mozliwie najkrocej, aby pesto sie nie rozgrzalo.
Dodatkowo aby uniknac rozgrzania , mozna wczesniej wstawic pusty dzbanek
misera do zamrazalnika / na 5 minut /.

W Ligurii smak pesto lagodzi sie czasem dodajac 2-3 lyzki sera typu
twarogowego o smaku kwaskowym albo typu “robiola”.

Pesto mozna mrozic: starty ser dodaje sie bezposrednio przed uzyciem / pesto
nalezy uprzednio rozmrozic wstawiajac do lodowki na niezbedny okres czasu /.
Niektorzy mroza razem z serem, inni sa absolutnie przeciwni mrozeniu.

Pesto nie powinno byc nigdy gotowane ani rozgrzewane.

Dodawanie do makaronu:
Do miski / wazy / wlozyc kilka lyzek pesto, dodac 1-2 lyzki wody / w ktorej
gotowal sie makaron /, polaczyc, dodac makaron, dodac reszte pesto, wymieszac
i podawac natychmiast.
Pesto mozna dodawac do makaronow typu: trofie, tagliatelle, lasagne,
cannelloni, farfalle, linguine, a takze jako sos do gnocchi.

Mozna je takze dodawac do makaronow robionych z maki bialej z dodatkiem
kasztanowej.

Glownym daniem z pesto jest makaron typu trofie z zielona fasolka szparagowa
i ziemniakami pokrojonymi w kostke / gotuje sie je w wodzie, do ktorej
pozniej wrzucony zostanie makaron /.
 

Załączniki

  • Cucina_059.jpg
    Cucina_059.jpg
    47.5 KB · Wyświetleń: 42

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,660
113
Obrodziła mi bazylia, którą posadziłam jako pożądane towarzystwo dla pomidorów. Nie jest moim ulubionym ziółkiem, ale w pesto przejdzie. Całości z pewnością na raz nie zużyję, część chce zamrozić, ale zastanawiam się, mrozić z serem czy bez? Jak robicie?
IMG_20230730_073632.jpg
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Ścinałam bazylię przed kwitnieniem, aby pobudzić jej dalszy wzrost i mroziłam umyte i pokrojone w paski liście, jak koperek. Sposób sprawdzał sie lepiej niż suszenie i mrożenie liści całych.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,660
113
O, super! Dzięki Buko! Mrożenie samej bazylii wydaje się być dużo lepszym pomysłem niż mrożenie pesto.
 
Ostatnia edycja:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Ja przerobione na pesto nadwyżki bazylii mrożę w pojemniczkach na kostki lodu. Mrożę już gotowe z serem.
IMG_20230730_094732.jpg
Potem wyciągam kostkę lub dwie, dodaję np. do gorącego makaronu i danie gotowe.