Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik dyniowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bawareczka" data-source="post: 1364085" data-attributes="member: 23241"><p>115g miękkiego masła </p><p> 500g mąki</p><p> 2 łyżeczki sody</p><p> 1/2 łyżeczki soli</p><p> 1 łyżka przyprawy do piernika</p><p> 2 duże jaja</p><p> 350g cukru kryształu </p><p> 450g puree z dyni </p><p></p><p>Nastawić piekarnik na 170 stopni. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bulka tarta. </p><p></p><p>Do małej miski przesiać mąkę z sodą, dodać sól i przyprawę do piernika. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem i masłem na gładką masę, po czym dodać puree z dyni i dobrze zmiksować. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo łyżką mieszankę mączną. Kiedy już wszystko razem się połączy wylać ciasto do przygotowanej wcześniej formy.</p><p></p><p>Wstawić do nagrzewającego się piekarnika i piec około 60 minut, do tzw. &quot;suchego patyczka&quot;. Po upieczeniu ciasto zosawić w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę, by mogło odparować.</p><p>pieklam w foremce z kominkiem. Gorace ciasto oprószylam cukrem pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bawareczka, post: 1364085, member: 23241"] 115g miękkiego masła 500g mąki 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka przyprawy do piernika 2 duże jaja 350g cukru kryształu 450g puree z dyni Nastawić piekarnik na 170 stopni. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bulka tarta. Do małej miski przesiać mąkę z sodą, dodać sól i przyprawę do piernika. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem i masłem na gładką masę, po czym dodać puree z dyni i dobrze zmiksować. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo łyżką mieszankę mączną. Kiedy już wszystko razem się połączy wylać ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Wstawić do nagrzewającego się piekarnika i piec około 60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto zosawić w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę, by mogło odparować. pieklam w foremce z kominkiem. Gorace ciasto oprószylam cukrem pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik dyniowy
Top
Bottom