Placuszki ryżowe

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Placuszki ryżowe
3 łyżki wody
2 płaskie łyżki Nestlé Sinlac
1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Nestlé Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, poczekaj chwilę i łyżką nakładaj placki tak, żeby nie stykały się ze sobą. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po 1-2 minutach smażenia trzeba łopatką podważyć placek i sprawdzić jego kolor. Jeśli jest złoty trzeba go odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Można smażyć placki na "nieprzywierającej" patelni bez dodatku tłuszczu - wtedy odwraca się je w momencie kiedy ciasto się zetnie. Takie placki nie są chrupiące, nie będą złote, ale są zdrowsze.