Pulpety z jagnieciny po marokansku

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Swietny przepis z magazynu Delicious http://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes...-with-chermoula (zajrzyjcie tam po apetyczne zdjecie
icon_mrgreen.gif
)

Sporo skladnikow, ale bardzo szybko sie robi. Podaje przepis w oryginale. Na samym dole moje zmiany.

SKLADNIKI NA PULPETY
600g mielonej jagnieciny
2 drobno posiekane zabki czosnku
2 lyzeczki zmielonego kuminu
1 lyzeczka zmielonej kolendry
1 lyzeczka ostrej papryki
3 lyzki posiekanej swiezej miety
1 lyzeczka soli
pieprz

SKLADNIKI NA SOS
2-4 lyzki oliwy
2 cebule, posiekane
2 x 7.5cm kawalki kory cynamonowej
3cm kawalek swiezego imbiru, starty
400g puszka pomidorow w kawalkach
1 lyzka miodu
150ml wywaru na jagniecinie lub kurczaku

SKLADNIKI NA CHERMOULE
2 zabki czosnku, drobno posiekane
? lyzki soli
1 lyzeczka harissy
1 lyzeczka zmielonego kuminu
1 lyzeczka zmielonej kolendry
? lyzki papryki
odrobina szafranu
1 lyzka soku z cytryny
20g swiezej miety
2 lyzki oliwy z oliwek

1. Wszystkie skladniki na chermoule zmiksowac na gladko.
2. Wszystkie skladniki na pulpety dokladnie zagniesc i uformowac male kulki.
3. Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc pulpety tak, by sie tylko zrumienily, ale ciagle byly surowe w srodku. Przelozyc na talerz. Wrzucic na patelnie cebule i cynamon i podmazyc az cebula sie zezloci. Pod koniec dodac imbir.
4. Zalac pomidorami, dodac miod, wywar i 2 lyzki chermouli. Podgrzac. Dodac pulpety i dusic pod przykryciem ok 20 min. Tuz przed koncem wmieszac pozostalosc chermouli.
5. Podawac z kuskusem i posypac mieta.

Moje zmiany:
1. Chermouli nie robilam osobno, bo to sa tak male ilosci ze nie mialam jak tego zmiksowac. Po prostu wszystkie skladnki bardzo drobno posiekalam i wrzucilam do sosu. Dalam wiecej soku z cytryny - do smaku.
2. Miesa mialam 400g, ale ilosci przypraw nie zmniejszalam, poza kuminem, bo za nim nie przepadamy (dalam 1 lyzeczke). Dalam tez wiecej ostrej papryki.
3. Cebuli nie dalam, za to wrzucilam wiecej czosnku. Wywaru tez nie dalam, zamiast tego wiecej pomidorow i organiczna kostke bulionowa (bez wody).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: