Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Racuszki drożdżowe*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nikka" data-source="post: 823594" data-attributes="member: 3798"><p>mam bardzo podobny przepis:</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>2 1/2 szkl. mąki (ilosc zalezy od jej wilgotnosci)</p><p>2 jaja</p><p>1 1/2 szkl. mleka</p><p>2 łyżki cukru</p><p>3 dag swiezych drożdży </p><p>sól</p><p>olej do smażenia </p><p>cukier puder do posypania</p><p>ok. 0,5 dużego jabłka, najlepiej renety</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem. Mleko podgrzać, dodać do drożdży wymieszać. Jaja wybić, lekko osolic. Dodać do drożdży mąkę, jajka i wymieszać. Jablko pokroić na drobne kawalki, ponownie wymieszac z ciastem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. </p><p></p><p>Smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. </p><p></p><p>WYCHODZI ok 20 racuchów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nikka, post: 823594, member: 3798"] mam bardzo podobny przepis: Składniki: 2 1/2 szkl. mąki (ilosc zalezy od jej wilgotnosci) 2 jaja 1 1/2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 3 dag swiezych drożdży sól olej do smażenia cukier puder do posypania ok. 0,5 dużego jabłka, najlepiej renety Wykonanie: Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem. Mleko podgrzać, dodać do drożdży wymieszać. Jaja wybić, lekko osolic. Dodać do drożdży mąkę, jajka i wymieszać. Jablko pokroić na drobne kawalki, ponownie wymieszac z ciastem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. WYCHODZI ok 20 racuchów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Racuszki drożdżowe*
Top
Bottom