Margot
Well-known member
- Cze 24, 2005
- 16,678
- 518
- 113
tatter @ 17 Mar 2007 napisał:
tatter @ 17 Mar 2007 napisał:
tatter @ 17 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=469799Maja cieniutka, lekko chrupiaca skorke. Wnetrze delikatne i lekkie ale zdecydowane! Kazda bulka przed wypiekiem wazyla 3 oz...a po upieczeniu wyszytkie byly bardzo lekkie...Podpisuję się - skórka jest chrupiąca, ale krucha, nie twarda.
Wnętrze mięciuteńkie.
Moje uwagi:
- użyłam smalcu
- dałam całą bigę, bo ciasto wydawało mi się za gęste (byłoby ok, ale smalec wrzuciłam tylko pokrojonyi rozpuścił się dopiero podczas wyrabiania)
- piekłam ok. 15 minut
- obydwa wyrastania były krótsze, bo chciałam zdążyć z bułkami na kolację
- bułki wyrastały wierzchem do góry i żadne łączenie się nie rozeszło, niestety są mało widoczne, być może to wina rzadkiego ciasta
- ciasta nie wałkowałam i nie wycinałam kółeczek, tylko podzieliłam na kawałki, rozpłaszczyłam, odczekałam chwilkę i formowałam
Efekt:
Jednak bardziej odpowiada mi smak kajzerek, które piekłam wcześniej
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19319
Ale weneckie na pewno też będę powtarzać.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia