Rozetki z Wenecji

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,678
518
113
tatter @ 17 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=469645Ale zamieszanie....
icon_wink.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,068
436
83
proponuje zeby z luznym uwagami w trakcie procesu tworzenia powedrowac do "Nieba.." a tutaj tylko podsumowanie i wynik.

Przeczytalam, ze wiele osob denerwuja i zniechecaja rozrastajace sie watki pod przepisami, wiec moze trzymajmy sie tego
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Oczywiscie, Mirabbelko, wyrzuc zbedne posty
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Zwijane "moim" sposobem:



Zwijane sposobem Petry:



Wnetrze:



Buleczki sa wysmienite!!! Mirabbelko i Nadiu...dzieki za wyszukanie przepisu.
Maja cieniutka, lekko chrupiaca skorke. Wnetrze delikatne i lekkie ale zdecydowane! Kazda bulka przed wypiekiem wazyla 3 oz...a po upieczeniu wyszytkie byly bardzo lekkie...

Zwijalam, jak widac na zdjeciach, dwoma sposobami, "swoim" zaplatajac ok 30cm walek, i Petry z okraglych placuszkow, wyrastaly na zwyklej stronie wiec (i tak jak przypuszczalam) zlozenia rozeszly sie w trakcie wyrastania.
Robiac kajzerki (taka sama metoda skladania) "wyrastam" je 45 min na stronie zlozenia, odwracam i zostawiam na kolejne 45 min (w sumie 1,5 godz. jak w przepisie Petry).
Generalnie ciasto jest rewelacyjne!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Widze, ze wszystkie trzy jestesmy zadowolone z rozetkowego ciasta...
zdecydowanie warte powtorzenia!!!
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
tatter @ 17 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=469799Maja cieniutka, lekko chrupiaca skorke. Wnetrze delikatne i lekkie ale zdecydowane! Kazda bulka przed wypiekiem wazyla 3 oz...a po upieczeniu wyszytkie byly bardzo lekkie...
Podpisuję się - skórka jest chrupiąca, ale krucha, nie twarda.
Wnętrze mięciuteńkie.

Moje uwagi:
- użyłam smalcu
- dałam całą bigę, bo ciasto wydawało mi się za gęste (byłoby ok, ale smalec wrzuciłam tylko pokrojony
dump.gif
i rozpuścił się dopiero podczas wyrabiania)
- piekłam ok. 15 minut
- obydwa wyrastania były krótsze, bo chciałam zdążyć z bułkami na kolację
- bułki wyrastały wierzchem do góry i żadne łączenie się nie rozeszło, niestety są mało widoczne, być może to wina rzadkiego ciasta
- ciasta nie wałkowałam i nie wycinałam kółeczek, tylko podzieliłam na kawałki, rozpłaszczyłam, odczekałam chwilkę i formowałam

Efekt:
DSCN4840.JPG

Jednak bardziej odpowiada mi smak kajzerek, które piekłam wcześniej
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19319
Ale weneckie na pewno też będę powtarzać.
 

Załączniki

  • DSCN4840.JPG
    DSCN4840.JPG
    363.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Mmmm... Wspaniale wyglądają te Wasze rozetki
mniam.gif

Wpisuję do wypróbowania!