Rożki makowo-orzechowe

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Z białą czekoladą też są dobre, zwłaszcza smakową, bo jakoś dziwnie zapachy w tych ciastkach giną. Wczoraj piekłam, dałam oprócz zwiększonej ilości cynamonu kilka zmielonych goździków i całą buteleczkę migdałowego aromatu (pół do ciasta, pół do gorzkiej czekolady zamiast oleju), a po upieczeniu i tak mało pachniały. Za kilka dni powtórzę produkcję, bo prawie wszystkie zdążyłam rozdać.
icon_smile.gif

ro_ki.PNG
Z przepisowej porcji ciasta wyszło mi 60 rożków. Piekłam w 180 stopniach 18 minut.
I tak jak kourabiedesom też im dobrze robi pobyt w lodówce, min. 1 godz. aby ciasto stężało i dało sie lepiej formowac.
 

Załączniki

  • ro_ki.PNG
    ro_ki.PNG
    53 KB · Wyświetleń: 91
Ostatnią edycję dokonał moderator:

druid

Well-known member
Maj 3, 2007
590
426
63
Miałem nic nie piec ale mam mak mielony to może go wykorzystam, żeby się nie zmarnował.
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Precz z marnotrawstwem!
icon_wink.gif


Moja Babcia mówiła, że lepiej się pochorować, niźli boży dar zmarnować.
fiesgrins.gif
To oczywista ironia, miała na myśli ordynarne obżarstwo, a nie kilka ciasteczek do kawy.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Ja też. Tylko masło.
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
wink.gif
Co to znaczy siła argumentu.
fiesgrins.gif
Sama jestem pod wrażeniem.
rofl.gif

Margarynę spotyka się najczęściej w starych przepisach, z czasów braków masła i działania hasła, że margaryna, jak masło. Nigdy jej nie lubiłam i nie używałam, nawet nie z myślą o jej zdrowotności, tylko po prostu z powodu smaku, który w wypieku/potrawie zawsze sie wyczuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,634
2,494
113
Ja też wszystkie wypieki i kremy tylko na maśle, margaryna w mojej kuchni nie istnieje, żadna, kubkowa też nie.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,096
1,523
113
Tez margaryny nie uzywam, ale sie zawahalam.

Korzystajac z niespodziewanego dnia wolnego (dziecko ma grype, ja chyba tez), upieklam te ciasteczka. Znaczy pieke, bo siedza wlasnie w piekarniku. Sprobowalam surowego ciasta i bylo pycha!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,660
113
Też je dziś upiekłam (jak zwykle z masłem) i nawet już zapuszkowałam.
icon_smile.gif

Dałam 100 g mielonych orzechów (włoskich i laskowych) oraz 80 g mielonego maku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
A jak one się przechowują? Pierniki wiadomo, a te rożki będą takie same po dwóch tygodniach jak od razu po upieczeniu?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,660
113
Przechowują się jak każde kruche ciasteczka. Spokojnie wytrzymają dwa tygodnie. Pewnie, że lepiej je upiec na ostatnią chwilę, ale ja będę w poniedziałek wysyłać paczki z ciasteczkami, dlatego w tym roku upiekłam wcześniej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Przechowują się doskonale, jesli ich nikt nie wypatrzy wcześniej.
icon_wink.gif
Moje rozdałam i rozpędzam sie do kolejnych, ale mak mielony sie skończył i w pobliskich sklepach nie mają. Jutro poszukam dalej od domu.

 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,426
4,676
113
Wyciągnę przepis, bo jutro planuję upiec. Muszę tylko wybrać się do sklepu po białą czekoladę, a przy okazji drożdże kupię, bo w naszym osiedlowym sklepie nie było, a potrzebuję do pasztecików Joanny.
 

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
200
164
43
Będę robić w poniedziałek w związku z tym mam pytanie czy do rozpuszczonej białej czekolady dodajecie olej? W zeszłym roku rozpuszczałam białą czekoladę tak jak w przepisie z łyżką oleju, niby zastygła a jednak przyklejała się. Z ciemną czekoladą nie było takiego problemu.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Jak Ci nie przeszkadza smak, to daj olej, tylko polewa dłużej twardnieje. Raz tylko dodałam olej, ale z masłem zastyga lepiej.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,660
113
Ja dodaję śmietankę kremówkę i odrobinę napęczniałej żelatyny. Ładnie zastyga i do niczego się nie przykleja.