Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Szparagi, bataty i pesto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bea73" data-source="post: 983855" data-attributes="member: 4174"><p>Przepis autorstwa Nadine Abensur, opublikowany w zeszłorocznym, czerwcowym numerze &#8216;BBC Good Food&#8217; (tutaj z niewielkimi moimi zmianami).</p><p></p><p><strong>Szparagi, bataty i pesto</strong></p><p></p><p>4 małe bataty</p><p>500 g szparagów</p><p>1 łyżka oliwy z oliwek</p><p></p><p><u>marynata :</u></p><p>4 łyżki oliwy z oliwek</p><p>2 łyżki sosu sojowego</p><p>2 łyżki octu balsamicznego</p><p>sok z cytryny do smaku</p><p>(opcjonalnie : otarta skórka z &#189; cytryny)</p><p></p><p><u>pesto z rukoli :</u></p><p>60 g rukoli</p><p>30 g orzeszków piniowych</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>szczypta soli i pieprzu</p><p>ok. 120 ml oliwy z oliwek</p><p>ok. 40 g startego parmezanu</p><p></p><p>Przygotować pesto : rukolę umyć i osuszyć, orzeszki zrumienić na suchej patelni, czosnek obrać, zmiksować razem z rukolą i orzeszkami. Następnie powoli dodawać oliwę z oliwek dalej miksując. Na koniec – dodać parmezan i ponownie zmiksować (kilka sekund).</p><p>Pesto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.</p><p></p><p>Bataty obrać i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Składniki marynaty wymieszać (odłożyć 2 łyżki) i umieścić w niej plastry batatów (na ok. kwadrans). Następnie upiec je na grillu lub na patelni grillowej (ok. 15-17 minut).</p><p>Szparagi delikatnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na 3-4 cm kawałki i wymieszać z uprzednio odłożoną marynatą. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać szparagi z marynatą i smażyć ok. 6-8 minut, nie dopuszczając do zrumienienia.</p><p></p><p>Podawać bataty ze szparagami i pesto.</p><p></p><p>[ATTACH=full]53137[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bea73, post: 983855, member: 4174"] Przepis autorstwa Nadine Abensur, opublikowany w zeszłorocznym, czerwcowym numerze ‘BBC Good Food’ (tutaj z niewielkimi moimi zmianami). [B]Szparagi, bataty i pesto[/B] 4 małe bataty 500 g szparagów 1 łyżka oliwy z oliwek [U]marynata :[/U] 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego sok z cytryny do smaku (opcjonalnie : otarta skórka z ½ cytryny) [U]pesto z rukoli :[/U] 60 g rukoli 30 g orzeszków piniowych 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu ok. 120 ml oliwy z oliwek ok. 40 g startego parmezanu Przygotować pesto : rukolę umyć i osuszyć, orzeszki zrumienić na suchej patelni, czosnek obrać, zmiksować razem z rukolą i orzeszkami. Następnie powoli dodawać oliwę z oliwek dalej miksując. Na koniec – dodać parmezan i ponownie zmiksować (kilka sekund). Pesto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Bataty obrać i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Składniki marynaty wymieszać (odłożyć 2 łyżki) i umieścić w niej plastry batatów (na ok. kwadrans). Następnie upiec je na grillu lub na patelni grillowej (ok. 15-17 minut). Szparagi delikatnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na 3-4 cm kawałki i wymieszać z uprzednio odłożoną marynatą. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać szparagi z marynatą i smażyć ok. 6-8 minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Podawać bataty ze szparagami i pesto. [ATTACH=full]53137[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Szparagi, bataty i pesto
Top
Bottom