Torcik truskawkowy + Torcik ajerkoniakowy

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
TORCIK TRUSKAWKOWY

4 jaja
21 dag cukru
15 dag maki
-------------
50 dag truskawek
500 mml smietanki
2 op zagestnika
20 dag twarozku
1 lyzka ajerkoniaku
1 op cukru waniliowego starta skorka z 1/2 cytryny
2 lyzki pistacji w slupki
kolorowe perelki do dekoracji
mozebyc tez barwnik spozywczy

Jaja+ 4 lyzki goracej wody+ 15 dag cukru-ubic na puszysto, dodac make-wymieszac

Ciasto wylac do tortownicy i piec 30-35 minut w 175C

Truskawki pokroic w cwiartki zostawiajac tylko 4 do przybrania.
Smiatanke + zagestnik-ubic .Twarozek+likier-wymieszac, dodac 2 lyzki cukru , cukier waniliowy +skorka z cytryny.Dodac polowe bitej smietany-wymieszac

Biszkopt przekroic na 2 placki .1 placek posmarowac 1/2 kremu serowego.Rozlozyc owoce, lekko przycisnac i nalozyc 2 placek.Na 2-gim placku posmarowac reszte kremu.
Reszte smietany wycisnac przez szpryce w ksztalcie rozyczek, na kazdej rozyczce ulozyc po truskawce.

Przybrac pokrojonymi pistacjami i innymi ozdobami.

Torcik jest bardzo smaczny.Robilam go dwukrotnie.Raz zamiast truskawek na calym torciku dalam polowe trskawek i polowe brzoskwin i byl bardzo pysia!!!!!!!!!!!!
Proponuje jednak dobrze nasaczyc biszkopt i jezeli to mozliwe uzyc swojego sprawdzonego przepisu na biszkopt bo mi ten jakos nie podszedl i biszkopt zrobilam z ciasta na rafaello
icon_smile.gif


TOrcik Ajerkoniakowy


4 jaja, 125 g cukru , szczypta soli, 75 g maki pszennej, 4 lyzki maki ziemniaczanej , 1 lyzka proszku do pieczenia, 3 lyzki kakao, 6 platow bialej zelatyny, 250 ml ajerkoniaku, 700 ml kremowki, 2 op cukru waniliowego, 2 lyzki startej polewy czekoladowej , 4 lyzki posiekanych pistacji
Zoltka + cukier + 2 lyzki wody-ubic n agesty krem.Bialka ubic z sola na sztywna piane, wylozyc na mase jajeczna. Maki wymieszac z proszkiem i kakao, przesiac na piane- calosc ostroznie wymieszac.
Tortownice wylozyc pergaminem , wlac ciasto, Piec 35 minut w 175C. Biszkopt wylozyc do gory spodem ,przestudzic, zdjac papier i przekroic na 2 palcki.

Zelatyne namoczyc , rozpuscic, lekko przestudzic.Wymieszac z ajerkoniakiem-schlodzic.Kiedy ajerkoniak zacznie tezec dodac 600 ml smietany uprzednio ubitej z cukrem waniliowym - wymieszac.
Wokol 1 placka zapiac obrecz, na ciasto wylozyc 1/3 kremu, polozyc 2 placek- zdjac obrecz
Tort posmarowac reszta kremu-chlodzic okolo 2 odzin.
100 ml smietany ubic i wycisnac na tort w postaci rozyczek.Udekorowac pistacjami i starta polewa czekoladowa

Oba przepisiki pochodza bodajze z marcowego Sol i Pieprz