- Sty 3, 2009
- 27,313
- 1,607
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Przepis znalazłam tu: http://www.beawkuchni.com/2013/06/wytrawny-keks-w-dwoch-odslonach.html
Podaję wersję z moimi drobnymi modyfikacjami.
180 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
100 g startego sera (stosuję Szafir, Rubin lub Stary Olęder, w oryginale gruyère)
80 ml oliwy
120 ml mleka
200 g sera mannouri lub fety
2 – 3 garści świeżych, posiekanych ziół (u mnie przede wszystkim koperek, dodatkowo bazylia i natka pietruszki)
szczypta soli
antep isop lub pieprz
Mannouri/fetę pokroić w kostkę o boku około 1 cm.
W jednym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, w drugim naczyniu roztrzepać jajka razem z oliwą i mlekiem. Dodać przyprawy (nie solimy zbyt dużo, sery są dość słone).
Dodać mieszankę jajeczną do mąki i wymieszać. Następnie dodać przygotowane sery oraz zioła i ponownie wymieszać.
Wylać masę do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą) keksówki i piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
Kroić po wystudzeniu.
Używam keksówki, która ma 30 cm długości, 11 cm szerokości, bo wolę wyrób niższy, ale w takiej krótszej też można go piec.
http://www.beawkuchni.com/wp-content/cake_salé2.jpg
Podaję wersję z moimi drobnymi modyfikacjami.
180 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
100 g startego sera (stosuję Szafir, Rubin lub Stary Olęder, w oryginale gruyère)
80 ml oliwy
120 ml mleka
200 g sera mannouri lub fety
2 – 3 garści świeżych, posiekanych ziół (u mnie przede wszystkim koperek, dodatkowo bazylia i natka pietruszki)
szczypta soli
antep isop lub pieprz
Mannouri/fetę pokroić w kostkę o boku około 1 cm.
W jednym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, w drugim naczyniu roztrzepać jajka razem z oliwą i mlekiem. Dodać przyprawy (nie solimy zbyt dużo, sery są dość słone).
Dodać mieszankę jajeczną do mąki i wymieszać. Następnie dodać przygotowane sery oraz zioła i ponownie wymieszać.
Wylać masę do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą) keksówki i piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
Kroić po wystudzeniu.
Używam keksówki, która ma 30 cm długości, 11 cm szerokości, bo wolę wyrób niższy, ale w takiej krótszej też można go piec.
http://www.beawkuchni.com/wp-content/cake_salé2.jpg