- Maj 11, 2008
- 2,096
- 1,523
- 113
Wpisuje, bo bardzo nam posmakowalo, a szybko sie robi. Przepis znalazlam tutaj.
Skladniki:
- 8-10 marchewek, dosc sporych, obranych i pokrojonych w mniejsze czesci
- 1 cebula, pokrojona w kostke
- 3 zabki czosnku, przepolowione
- lyzka czerwonej pasty curry
- puszka mleka kokosowego
- 1.5 szklanki bulionu
- 1/4 szklanki masla orzechowego
- sol i ostra papryka do smaku
Do podania: kolendra lub inna zielenina, orzeszki ziemne (opcjonalnie)
Wszystko wlozyc do szybkowaru, nastawic na wysokie cisnienie na 15 minut. Po skonczonym cyklu otworzyc, zblendowac i ewentualnie dodac wody lub bulionu do odpowiedniej konsystencji.
Mozna tez zrobic zupe normalnie, bez uzycia szybkowaru: podsmazyc lekko cebule z czosnkiem w malej ilosci oleju. Dodac marchew, paste curry, mleko kokosowei i bulion i gotowac na malym ogniu do miekkosci marchewek. Dodac maslo orzechowe, calosc zblendowac.
Skladniki:
- 8-10 marchewek, dosc sporych, obranych i pokrojonych w mniejsze czesci
- 1 cebula, pokrojona w kostke
- 3 zabki czosnku, przepolowione
- lyzka czerwonej pasty curry
- puszka mleka kokosowego
- 1.5 szklanki bulionu
- 1/4 szklanki masla orzechowego
- sol i ostra papryka do smaku
Do podania: kolendra lub inna zielenina, orzeszki ziemne (opcjonalnie)
Wszystko wlozyc do szybkowaru, nastawic na wysokie cisnienie na 15 minut. Po skonczonym cyklu otworzyc, zblendowac i ewentualnie dodac wody lub bulionu do odpowiedniej konsystencji.
Mozna tez zrobic zupe normalnie, bez uzycia szybkowaru: podsmazyc lekko cebule z czosnkiem w malej ilosci oleju. Dodac marchew, paste curry, mleko kokosowei i bulion i gotowac na malym ogniu do miekkosci marchewek. Dodac maslo orzechowe, calosc zblendowac.