- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Bardzo lubię ciasta drożdżowe, zwłaszcza takie aromatyczne i puchate.
Na opakowaniu mąki kupionej w Tesco znalazłam ten przepis i postanowiłam spróbować.
Składniki:
Wykonanie:
Rozcieramy żółtka z cukrem. Dodajemy przesianką mąkę wymieszaną z drożdżami.
wlewamy stopione masło. dodajemy żółtka, cukier waniliowy, startą skórkę z dobrze wyszorowanych cytrusów, rum i szczyptę soli.
wlewamy stopniowo ciepłe mleko i wyrabiamy aż powstanie gładkie, twarde ciasto. U mnie zrobił to mikser.
Odstawiamy do wyrośnięcia. U mnie na 40 minut.
Raz jeszcze zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części, z których formujemy kule i przekładamy na największą piekarnikową blachę na natłuszczony papier jedną obok drugiej by utworzyły jakby trójkąt. O tak, jak na zdjęciu ze strony tesco:
http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow...to-wielkanocne/
Dajemy im czas na podrośnięcie przy zapalonej w piekarniku żarówce.
W każdej kuli robimy trzy głębokie gwiaździste nacięcia wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy 40 minut w 190 st.C
Doczytałam na stronach tesco, że to ciasto podaje się zwykle na Wielkanoc. Na zdjęciach ze strony widać, że tam także użyto świeżych drożdży.
Białka, które zostały zamroziłam. Jak mi się uzbiera więcej coś z nich zrobię.
Na opakowaniu mąki kupionej w Tesco znalazłam ten przepis i postanowiłam spróbować.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200g masła
- 3 żółtka
- torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 400 ml mleka
- 2 torebki drożdży w proszku (ja skorzystałam ze świeżych, dałam pół kostki)
- otarta skórka z cytryny i pomarańczy
- 2 łyżeczki ciemnego rumu
- jajko do smarowania ciasta
- nieco br.ązowego cukru do posypania
- szczypta soli
Wykonanie:
Rozcieramy żółtka z cukrem. Dodajemy przesianką mąkę wymieszaną z drożdżami.
wlewamy stopione masło. dodajemy żółtka, cukier waniliowy, startą skórkę z dobrze wyszorowanych cytrusów, rum i szczyptę soli.
wlewamy stopniowo ciepłe mleko i wyrabiamy aż powstanie gładkie, twarde ciasto. U mnie zrobił to mikser.
Odstawiamy do wyrośnięcia. U mnie na 40 minut.
Raz jeszcze zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części, z których formujemy kule i przekładamy na największą piekarnikową blachę na natłuszczony papier jedną obok drugiej by utworzyły jakby trójkąt. O tak, jak na zdjęciu ze strony tesco:
http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow...to-wielkanocne/
Dajemy im czas na podrośnięcie przy zapalonej w piekarniku żarówce.
W każdej kuli robimy trzy głębokie gwiaździste nacięcia wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy 40 minut w 190 st.C
Doczytałam na stronach tesco, że to ciasto podaje się zwykle na Wielkanoc. Na zdjęciach ze strony widać, że tam także użyto świeżych drożdży.
Białka, które zostały zamroziłam. Jak mi się uzbiera więcej coś z nich zrobię.
Ostatnią edycję dokonał moderator: