PINCA z Dalmacji

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Bardzo lubię ciasta drożdżowe, zwłaszcza takie aromatyczne i puchate.
Na opakowaniu mąki kupionej w Tesco znalazłam ten przepis i postanowiłam spróbować.

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 400 ml mleka
  • 2 torebki drożdży w proszku (ja skorzystałam ze świeżych, dałam pół kostki)
  • otarta skórka z cytryny i pomarańczy
  • 2 łyżeczki ciemnego rumu
  • jajko do smarowania ciasta
  • nieco br.ązowego cukru do posypania
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rozcieramy żółtka z cukrem. Dodajemy przesianką mąkę wymieszaną z drożdżami.
wlewamy stopione masło. dodajemy żółtka, cukier waniliowy, startą skórkę z dobrze wyszorowanych cytrusów, rum i szczyptę soli.
wlewamy stopniowo ciepłe mleko i wyrabiamy aż powstanie gładkie, twarde ciasto. U mnie zrobił to mikser.
Odstawiamy do wyrośnięcia. U mnie na 40 minut.
Raz jeszcze zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części, z których formujemy kule i przekładamy na największą piekarnikową blachę na natłuszczony papier jedną obok drugiej by utworzyły jakby trójkąt. O tak, jak na zdjęciu ze strony tesco:
http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow...to-wielkanocne/

Dajemy im czas na podrośnięcie przy zapalonej w piekarniku żarówce.
W każdej kuli robimy trzy głębokie gwiaździste nacięcia wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy 40 minut w 190 st.C


Doczytałam na stronach tesco, że to ciasto podaje się zwykle na Wielkanoc. Na zdjęciach ze strony widać, że tam także użyto świeżych drożdży.

Białka, które zostały zamroziłam. Jak mi się uzbiera więcej coś z nich zrobię.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
A jak wrażenia smakowe?
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Jak dla mnie pycha. Słodka, maślana, lekko cytrusowa, puszysta drożdżówka.
Podejrzewam, że upiekę ją jeszcze jutro ale już nie będę się bawiła w trzy kulki tylko zrobię w jednej większej blaszce.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,643
4,771
113
Na najniższym poziomie w piekarniku piekłaś? Jakoś nie mam przekonania do tego poziomu, zawsze piekę na środkowym.
Kule wyglądają bardzo fajnie
lecker.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
To jest przepyszne! Najlepsze drożdżowe jakie jadłam. Miękkie, wilgotne, bardzo aromatyczne, rozpływa się w ustach.
anbetung.gif

Dałam tylko więcej żółtek bo akurat miałam po bezie
icon_mrgreen.gif

Zrobiłam 25 bułeczek.

Wchodzi na stałe
icon_smile.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Agatko, cieszę się, że Ci smakowało
icon_biggrin.gif

Ja też myślałam o bułeczkach.
Na zdjęciu blaszka jest na najniższym poziomie piekarnika, sądzę, że tylko do zdjęcia, ja też wybieram do pieczenia poziom środkowy lub najwyższy.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie, no kto komu zabroni, jak się chce to i żur z kiełbasą zamiast barszczu można sobie zapodać na Wigilię - tak tylko gadam
icon_mrgreen.gif
daumen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy