Babka czekoladowa na czerwonym winie
Babka- hit z czasow studenckich. Lekka, latwa i
200g masla
200g cukru
4 zoltka
4 bialka
1 cukier waniliowy
1 lyzeczka cynymonu
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka kawy (proszku)
200g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
100g startej gorzkiej czekolady (70% kakao)
1/8 l czerwonego wina
Piekarnik rozgrzac na 180°C.
Maslo ubic mikserem na krem. Dodac cukier i cukier waniliowy nadal ubijajac.
Nastepnie dodawac po jednym zoltku i ubijac.
Przesiana make, wymieszana z cynamonem, kakao, kawa i proszkiem do pieczenia, dodawac sukcesywnie (np. na trzy raty) do masy kremowej na zmiane z winem (oczywiscie caly czas miksujac).
Dodac starta czekolade i wymieszac z ciastem.
Na koniec ubic bialka na sztywna piane i delikatnie polaczyc z masa czekoladowa.
Ciasto wlac do natluszczonej formy (keksowki) i piec 50 - 60 minut (test patyczkiem).
Smacznego
Marga
Babka- hit z czasow studenckich. Lekka, latwa i
200g masla
200g cukru
4 zoltka
4 bialka
1 cukier waniliowy
1 lyzeczka cynymonu
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka kawy (proszku)
200g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
100g startej gorzkiej czekolady (70% kakao)
1/8 l czerwonego wina
Piekarnik rozgrzac na 180°C.
Maslo ubic mikserem na krem. Dodac cukier i cukier waniliowy nadal ubijajac.
Nastepnie dodawac po jednym zoltku i ubijac.
Przesiana make, wymieszana z cynamonem, kakao, kawa i proszkiem do pieczenia, dodawac sukcesywnie (np. na trzy raty) do masy kremowej na zmiane z winem (oczywiscie caly czas miksujac).
Dodac starta czekolade i wymieszac z ciastem.
Na koniec ubic bialka na sztywna piane i delikatnie polaczyc z masa czekoladowa.
Ciasto wlac do natluszczonej formy (keksowki) i piec 50 - 60 minut (test patyczkiem).
Smacznego
Marga
Ostatnią edycję dokonał moderator: