Kremowa marchewka
3 marchewki, dosc cienko pokrojone w plasterki
3/4 szklanki wody
2 lyzki masla
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cukru
1/4 lyzeczki bialego pieprzu
1 lyzka maki
1/2 szklanki smietanki
koperek
W rondelku laczymy marchewki, wode, maslo , sol , cukier i pieprz. Nastepnie gotujemy pod przykryciem przez okolo 10 minut- marchewki maja byc mieksze ale nadal chrupiace.
Plyn z marchewki zostawiamy a marchewki przekladamy na talerz przykrywajac aby nie wystygla.
Zawartosc rondelka podgrzewamy az bedzie sie gotowac. W miseczce mieszamy smietanke i make a nastepnie powoli dodajemy do naszego rondelka z plynem caly czas mieszajac. Gotujemy na wolnym ogniu przez okolo 10 minut, od czasu do czasu mieszajac. Do sosu dodajemy posiekany koperek i polewamy nim marchewke.
Pozostawiamy na 10 minut a nastepnie podajemy jako dodatek do miesa
Bardzo smaczna alternatywa zamiast salatki
Przepis pochodzi z foodnetwork
3 marchewki, dosc cienko pokrojone w plasterki
3/4 szklanki wody
2 lyzki masla
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cukru
1/4 lyzeczki bialego pieprzu
1 lyzka maki
1/2 szklanki smietanki
koperek
W rondelku laczymy marchewki, wode, maslo , sol , cukier i pieprz. Nastepnie gotujemy pod przykryciem przez okolo 10 minut- marchewki maja byc mieksze ale nadal chrupiace.
Plyn z marchewki zostawiamy a marchewki przekladamy na talerz przykrywajac aby nie wystygla.
Zawartosc rondelka podgrzewamy az bedzie sie gotowac. W miseczce mieszamy smietanke i make a nastepnie powoli dodajemy do naszego rondelka z plynem caly czas mieszajac. Gotujemy na wolnym ogniu przez okolo 10 minut, od czasu do czasu mieszajac. Do sosu dodajemy posiekany koperek i polewamy nim marchewke.
Pozostawiamy na 10 minut a nastepnie podajemy jako dodatek do miesa
Bardzo smaczna alternatywa zamiast salatki

Przepis pochodzi z foodnetwork