Blok z ciastkami

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Blok z ciastkami

składniki
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 kostka masła
3 łyżki ciemnego kakao
3 szklanki mleka w proszku
4 paczki herbatników
ewentualnie: rum, bakalie, kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady (w zależności od nastroju)

sposób przygotowania
Pracę zaczynamy od połamania herbatników na mniejsze kawałki.
W garnku gotujemy wodę z cukrem, masłem i kakao (ewent. z czekoladą i rumem).
Kiedy calość będzie jednolita, wsypujemy mleko w proszku intensywnie mieszająć (wraz z ilością mleka wzrasta trudność mieszania), dodajemy bakalie i herbatniki. Całość należy wymieszać i przełożyć do średniej foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą (łatwiej jest później wyjąć blok). Odstawiamy do lodówki i czekamy...
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Mel, normalne petity. Kiedyś miały po 100 g. Teraz niektóre mają 80 g.
Nie mogą być grube i twarde bo nie zmiękną.
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Malina ! Zyyyyjesz ! :shock: :banana:
Nooo, a co mam nie żyć. :mrgreen:

JotHa, jak mi miło, że się cieszysz na mój widok.
icon_smile.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Isabell, wyjdzie Ci mniej kruchy a bardziej miękki taki i lepliwy ;)
śmialo eksperymentuj, blok w każdej postaci jest niebiański więc nie ma obawy że nie wyjdzie
 

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
Isabell, wyjdzie Ci mniej kruchy a bardziej miękki taki i lepliwy ;)
śmialo eksperymentuj, blok w każdej postaci jest niebiański więc nie ma obawy że nie wyjdzie
no właśnie my chcemy taki miękki ,taki lepki -dzięki bardzo
icon_smile.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
robię go po raz kolejny, zamieniłam masło na masło roślinne, robiłam też z preparowanym ryżem dla córki na diecie beglutenowej, rodzinka uwielbia,
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
dopisuję tu bo to trochę inna wersja

styczeń_459.jpg

czekolada domowa w andrutach

1 paczka wafli –andrutów
1 kostka(200g ) masła
½ szklanki mleka lub wody (daję wodę najczęściej)
2/3- 3/4 szklanki cukru (teraz daję jakiś taki ciemniejszy trzcinowy)
2,5 szklanki mleka w proszku
2-4 łyżki kakao
cukier waniliowy( ja mam domowy i nim zastępuję cześć cukru)
ew. skorka pomarańczowa smażona, rodzynki lub/i orzechy siekane
ew. gorzka czekolada od 65% miazgi kakaowej w wzwyż –ja dałam Czekolada gorzka Dark 90%
Dwa wafle zostawiamy całe, resztę połamać na drobne kawałki. W rozgrzanym mleku(wodzie) rozpuścić cukier i masło oraz kakao, cukier waniliowy. Dodać, czekoladę połamaną, jak się rozpuści wsypywać mleko w proszku (po troszeczku-ja przesiewam przez sitko). Delikatnie wymieszać z pokruszonymi waflami oraz ewentualnie bakaliami, rozsmarowujemy na jednym waflu, drugim przykrywamy i obciążamy.
styczeń_456.jpg
 

Załączniki

  • styczeń_459.jpg
    styczeń_459.jpg
    131.8 KB · Wyświetleń: 6
  • styczeń_456.jpg
    styczeń_456.jpg
    107.2 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy