Proponuje moja rolade malinowa
Malinowa Pokusa - czyli smakowita rolada na lato
składniki
Biszkopt:
4 jajka
12 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
7 dag maki pszennej
5 dag maki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serkowa:
200g serka ricotta lub mascarpone
około 150 g dobrej białej czekolady
200 ml 36 % śmietanki kremówki
500 g malin (duże pudełko)
ewentualnie odrobina ulubionego alkoholu
sposób przygotowania
Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać ze sztywną pianą z białek, a potem z powoli wsypywaną mąką pszenną, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Formę 30x40cm wyłożyć papierem do pieczenia, który wcześniej należy natłuścić. Ciasto wylać, równomiernie rozsmarować, piec w temperaturze 175C przez około 15 min. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić, posypać cukrem pudrem. Blaszkę przykryć czystą ściereczką, odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć wraz ze ściereczka, wzdłuż dłuższego boku.
Masa serkowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ustawić naczynie z połamaną czekoladą, na garnku wypełnionym wrzącą wodą ustawionym na gazie). Dodać serek ricotta lub mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Pozostawić trochę do dekoracji, a resztę wymieszać z masą serkowo-czekoladową. Dodać około 3/4 malin (resztę zostawić do dekoracji). Można również dodać ulubiony alkohol, choć nie jest to konieczne. Dobrze schłodzić, aż do zgęstnienia kremu, np. w zamrażarce.
Biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę, wysmarować masą pozostawiając ok. 2 cm nie wysmarowane na brzegu (krótszy bok). Posypać kilkoma malinami, a następnie delikatnie zwinąć w roladę. Końce zasmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki, ażeby dobrze się schłodziła. Roladę ponownie posypać odrobiną cukru pudru. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy, ozdobić fantazyjnie, udekorować pozostałymi malinami. Smacznego!!!
dodatkowe informacje
Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozwolić by serkowe wnętrze zharmonizowało się z biszkoptem. W przypadku, gdy nie uda się umieścić całego kremu we wnętrzu rolady, wówczas można użyć go do dekoracji. Roladę można też przystroić listkiem np. mięty.

Malinowa Pokusa - czyli smakowita rolada na lato

składniki
Biszkopt:
4 jajka
12 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
7 dag maki pszennej
5 dag maki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serkowa:
200g serka ricotta lub mascarpone
około 150 g dobrej białej czekolady
200 ml 36 % śmietanki kremówki
500 g malin (duże pudełko)
ewentualnie odrobina ulubionego alkoholu
sposób przygotowania
Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać ze sztywną pianą z białek, a potem z powoli wsypywaną mąką pszenną, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Formę 30x40cm wyłożyć papierem do pieczenia, który wcześniej należy natłuścić. Ciasto wylać, równomiernie rozsmarować, piec w temperaturze 175C przez około 15 min. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić, posypać cukrem pudrem. Blaszkę przykryć czystą ściereczką, odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć wraz ze ściereczka, wzdłuż dłuższego boku.
Masa serkowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ustawić naczynie z połamaną czekoladą, na garnku wypełnionym wrzącą wodą ustawionym na gazie). Dodać serek ricotta lub mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Pozostawić trochę do dekoracji, a resztę wymieszać z masą serkowo-czekoladową. Dodać około 3/4 malin (resztę zostawić do dekoracji). Można również dodać ulubiony alkohol, choć nie jest to konieczne. Dobrze schłodzić, aż do zgęstnienia kremu, np. w zamrażarce.
Biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę, wysmarować masą pozostawiając ok. 2 cm nie wysmarowane na brzegu (krótszy bok). Posypać kilkoma malinami, a następnie delikatnie zwinąć w roladę. Końce zasmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki, ażeby dobrze się schłodziła. Roladę ponownie posypać odrobiną cukru pudru. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy, ozdobić fantazyjnie, udekorować pozostałymi malinami. Smacznego!!!
dodatkowe informacje
Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozwolić by serkowe wnętrze zharmonizowało się z biszkoptem. W przypadku, gdy nie uda się umieścić całego kremu we wnętrzu rolady, wówczas można użyć go do dekoracji. Roladę można też przystroić listkiem np. mięty.