- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
Liczba porcji
jako danie glowne to dla dwoch osob, jako przystawka to na wiecej
Ciasto
250g maki, np. z pelnego przemialu lub 1050
1/4 lyzeczki soli
2 lyzki oleju np.slonecznikowego
1 lyzka octu jablkowego
125ml wody cieplej(40-60°)
skladniki w kolejnosci wymieszac ze soba, zagniatac ciast 3-5 minut, az bedzie gladkie i elastyczne
wlozyc kule do miski posmarowac oliwa i przykryc talerzem
zostawic na 30 minut do odpoczecia
nadzienie
2 cebule w kosteczke
2 zeby czosnku poszatkowac
3 marchewki obrac pokroic w kosteczke
2 cukinie w kosteczke
dalej mozna zrobic rozna wariacje z warzyw
ja dalam
1 korzen pietruszki w kosteczke
1 por biala czesc w piorka
2 ziemniaki starlam na tarce
1 kawalek selera starlam na tarce
na patelni rozpuscic tluszcz, dac cebule, marchew i inna "twarda" jarzyne
dodac czosnek, po jakims czasie dodac reszte warzyw(ja dalam starte ziemniaki, zeby mi sie to troche zwiezle zrobilo)
mozna podlac ociupinka wody i dusic do zmiekniecia
doprawic ziolami, kto co lubi
ja dalam lubczyk, oregano, sos sojowy, sol, pieprz
nadzienie wystudzic!
rozlozyc lniana scierke na stole posypac maka
rozwalkowac ciasto baardzo cienko
posmarowac roztopionym maslem
posypac bulka tarta
rozlozyc nadzienie, zostawiajac ok 2cm na dole i 5cm na gorze i 4 cm po bokach wolnego miejsca bez ciasta
boki ladnie zawinac do srodka, a ciasto zwinac w rulon za pomoca scierki
zaczynajac u gory
posmarowac resztka masla i piec przy 200° ok. 20-30 minut
a tu proces postepowania w fotkach
podany byl ten strudel z salata i sosem curry
sos curry
1 duza cebula
1 duze jablko
1 lyzka wiorek kokosowych
1 lyzka masla
2 lyzki curry
1 lyzeczka cukru
troche soli
375ml bulionu warzywnego
1 lyzka maki
2 lyzki wody
2 lyzki slodkiej smietanki
***************
cebule pokroic w mala kostke, jabklo obrac zetrzec na tarce
rozpuscic w garnku maslo
dodac cebule jablko i wiorki, dusic 5 minut
podsypac cukrem, curry i sola, chwilke poddusic
zalac bulionem i przykryte gotowac na malym ogniu 25 minut
przetrzec przez sito
make, wode i smietane dobrze rozetrzec ze soba i dodac do sosu, krotko zagotowac
doprawic do smaku sokiem z cytryny i cukrem
jako danie glowne to dla dwoch osob, jako przystawka to na wiecej
Ciasto
250g maki, np. z pelnego przemialu lub 1050
1/4 lyzeczki soli
2 lyzki oleju np.slonecznikowego
1 lyzka octu jablkowego
125ml wody cieplej(40-60°)
skladniki w kolejnosci wymieszac ze soba, zagniatac ciast 3-5 minut, az bedzie gladkie i elastyczne
wlozyc kule do miski posmarowac oliwa i przykryc talerzem
zostawic na 30 minut do odpoczecia
nadzienie
2 cebule w kosteczke
2 zeby czosnku poszatkowac
3 marchewki obrac pokroic w kosteczke
2 cukinie w kosteczke
dalej mozna zrobic rozna wariacje z warzyw
ja dalam
1 korzen pietruszki w kosteczke
1 por biala czesc w piorka
2 ziemniaki starlam na tarce
1 kawalek selera starlam na tarce
na patelni rozpuscic tluszcz, dac cebule, marchew i inna "twarda" jarzyne
dodac czosnek, po jakims czasie dodac reszte warzyw(ja dalam starte ziemniaki, zeby mi sie to troche zwiezle zrobilo)
mozna podlac ociupinka wody i dusic do zmiekniecia
doprawic ziolami, kto co lubi
ja dalam lubczyk, oregano, sos sojowy, sol, pieprz
nadzienie wystudzic!
rozlozyc lniana scierke na stole posypac maka
rozwalkowac ciasto baardzo cienko
posmarowac roztopionym maslem
posypac bulka tarta
rozlozyc nadzienie, zostawiajac ok 2cm na dole i 5cm na gorze i 4 cm po bokach wolnego miejsca bez ciasta
boki ladnie zawinac do srodka, a ciasto zwinac w rulon za pomoca scierki
zaczynajac u gory
posmarowac resztka masla i piec przy 200° ok. 20-30 minut
a tu proces postepowania w fotkach





podany byl ten strudel z salata i sosem curry
sos curry
1 duza cebula
1 duze jablko
1 lyzka wiorek kokosowych
1 lyzka masla
2 lyzki curry
1 lyzeczka cukru
troche soli
375ml bulionu warzywnego
1 lyzka maki
2 lyzki wody
2 lyzki slodkiej smietanki
***************
cebule pokroic w mala kostke, jabklo obrac zetrzec na tarce
rozpuscic w garnku maslo
dodac cebule jablko i wiorki, dusic 5 minut
podsypac cukrem, curry i sola, chwilke poddusic
zalac bulionem i przykryte gotowac na malym ogniu 25 minut
przetrzec przez sito
make, wode i smietane dobrze rozetrzec ze soba i dodac do sosu, krotko zagotowac
doprawic do smaku sokiem z cytryny i cukrem