Rozeta z ciasta drożdżowego ze śliwkami i orzechami

angoba

Member
Mar 11, 2005
17
0
0
0,5 kg mąki,
2,5-3 dkg drożdży,
2 jajka,
10 dkg masła,
15 dkg cukru,
250 ml mleka,

0,5 kg śliwek węgierek (mogą byc mrożone - ilości nie jestem całkiem pewna, zawsze robie na oko, ale nie moze być za dużo)
15 dkg orzechów włoskich,
cynamon
dżem morelowy

zrobić rozczyn z drożdży, 2-3 łyżek cukru, około 10 dag mąki i mniej wiecej połowy ilości ciepłego mleka, zaczyn ma mieć gęstość śmietany,
przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce,
żółtka utrzeć z cukrem (około 10 dag) na kogel-mogel, masło roztopić i zostawić do ostygnięcia, kiedy zaczyn podwoi objetość dodać żółtka, resztę mąki i mleka i wyrabiać ...
jak będzie gładkie i lśniace dodać masło, znowu wyrabiać, uformować kulę i zostawić pod przykryciem do wyrośniecia w ciepłym miejscu,

śliwki umyć i wypestkować (mrożone rozmrozić i pozostawić do odcieknięcia), pokroić na ćwiartki, orzechy grubo zemleć, kiedy ciasto wyrośnie (podwoi objętość), wyłożyć je stolnicę, rozwałkować, posmarować białkami, część orzechów wyłożyć na ciasto, resztę wymieszać ze śliwkami i cynamonem, wyłożyć na ciasto, zwinąć w roladę, roladę pokroić na 4-5 centymetrowe kawałki, układac je lużno, pionowo w tortownicy wysmarowanej masłem, tak by powstała rozeta z roladek, odstawić do wyrośnięcia a potem do pieca na około 30 minut w 175 stopniach, po upieczeniu wysmarować podgrzanym dżemem morelowym

jako nadzienie można tez dać masę makową albo orzechową ale ja najbardziej lubię połączenie orzechów ze śliwkami

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy