Banoffee pie

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis na Banoffe pie znalazłam na mojewypieki.blox.pl, ciasto jest bardzo słodkie ale pyszne
icon_smile.gif
Miałam dokładnie robić jak pisała dorotus76, ale poszłam w sumie na łatwiznę, głównie z braku niektórych składników.

Ja robiłam tak (miałam tortownicę 26 cm):
SPÓD:
• 2 opakowania ciastek Digestive
• około 100-125 g masła (nie wiem dokładnie bo dolewałam do ciastek tak by powstała masa o odpowiedniej konsystencji)

• 5 bananów
• 1 puszka kajmaku (ugotowanego mleka skondensowanego)
• 600 ml kremówki (wystarczy 450 ml ale ja uwielbiam bitą śmietanę)
• 3 łyżki cukru pudru
• około 1/2 startej czekolady (do posypania)
• 3 opakowania śmietan-fix (ja jestem panikara i zawsze na 200 ml kremówki daję 1 śmietan-fix, ale myślę że można je pominąć)

WYKONANIE:
Ciasteczka pokruszyłam malakserem i dolewałam rozpuszczone masło, aż składniki się połączyły. Wyłożyłam masę na dno tortownicy i boki (następnym razem dam tylko na dno), wstawiłam do lodówki na około 20 minut.
Jeśli ktoś nie ma kajmaku to musi wcześniej go przygotować, czyli puszkę skondensowanego mleka wrzucić do wrzątku i gotować 3 godziny. Ja miałam.
Po wyjęciu ciasta z lodówki na spód łyżką rozsmarowałam cienką warstwę kajmaku, na niego wyłożyłam banany pokrojone w kostkę, na niej wylałam resztę kajmaku. Całość wstawiłam do lodówki na około 20-25 minut.
Następnie ubiłam kremówkę z cukrem pudrem i wyłożyłam na ciasto. Całość posypałam startą na tarce ciemną czekoladą.

Wyszło tak:

banoffee_pie.jpg

Kajmak jest wg mnie zbyt rzadki, bo jak się ukroi kawałek ciasta to wypływa. Ale tak sobie myślałam wczoraj i myślałam, i....

Tatter - mam pytanko: czy tego kajmaku nie można by było zagęścić np. 2 łyżkami mleka w proszku? (pytam Ciebie bo z tego co dobrze dojrzałam u dorotus76, to chyba robiłaś już to ciasto)

Załączniki

• banoffee_pie.jpg
    banoffee_pie.jpg
    90.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy