- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Slynny francuski deser. Wpisuje na prosbe Seniorki
(przepis oryginalny tutaj; ponizej wraz z moimi zmianami - wartosci oryginalne na czerwono). U mnie ciasto jest odrobine gesciejsze, gdyz dodatkowo uzylam amaretto.
Czereśniowo-migdałowe clafoutis
500 g czereśni
80 g mielonych migdałów (50 g)
100 g cukru
1/2 łyżki maizeny (1 lyzeczka)
2 jajka + 1 żółtko
3 łyżki crème fraîche
+ amaretto do smaku
Czereśnie umyć i osuszyć, ułożyć je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
Cukier, migdały i maizenę wymieszać, dodać rozkłócone jajka, śmietanę i amaretto, dobrze wymieszać (jak przy robieniu ciasta naleśnikowego) a następnie wlać ciasto na czereśnie.
Piec w 180°C (ok. 15 minut jeśli pieczemy w małych, indywidualnych foremkach, ok. 30 minut w większych).
Pyszne i na cieplo, i na zimno.
W tradycyjnej wersji przepisu czeresnie nie sa drylowane (pestki nadaja wypiekowi dodatkowego aromatu); ja je czasami dryluje, niektorzy biesiadnicy bowiem nie przepadaja za 'wydlubywaniem' pestek, co niestety rozumiem
Ponizej - wersja z platkami migdalowymi.

(przepis oryginalny tutaj; ponizej wraz z moimi zmianami - wartosci oryginalne na czerwono). U mnie ciasto jest odrobine gesciejsze, gdyz dodatkowo uzylam amaretto.

Czereśniowo-migdałowe clafoutis
500 g czereśni
80 g mielonych migdałów (50 g)
100 g cukru
1/2 łyżki maizeny (1 lyzeczka)
2 jajka + 1 żółtko
3 łyżki crème fraîche
+ amaretto do smaku
Czereśnie umyć i osuszyć, ułożyć je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
Cukier, migdały i maizenę wymieszać, dodać rozkłócone jajka, śmietanę i amaretto, dobrze wymieszać (jak przy robieniu ciasta naleśnikowego) a następnie wlać ciasto na czereśnie.
Piec w 180°C (ok. 15 minut jeśli pieczemy w małych, indywidualnych foremkach, ok. 30 minut w większych).
Pyszne i na cieplo, i na zimno.
W tradycyjnej wersji przepisu czeresnie nie sa drylowane (pestki nadaja wypiekowi dodatkowego aromatu); ja je czasami dryluje, niektorzy biesiadnicy bowiem nie przepadaja za 'wydlubywaniem' pestek, co niestety rozumiem
Ponizej - wersja z platkami migdalowymi.