fudge

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
przepis znalazla w necie dziunia http://www.woodstockcandy.com/fudge-recipes.html#vanilla

rozbieznosci w przekladzie są CELOWE!

1 szklanka smietany 36%
2 szklanki cukru
110 g masła
1 łyżka syropu kukurydzianego (mozna kombinowac z rozpuszczaniem glukozy!!)
1 łyzeczka aromatu z wanilii (w przepisie ma byc naturalny, ja nie mialam)

Rozpusc wszystko poza wanilią na malym ogniu. Mieszaj, az cukier sie rozpusci. Wszelkie krysztalki, kotre sie przylepia do garnka, odklej szpatulka (WAZNE!!!!) gotuj az masa osiągnie temperaturę 115-120 st. Celsjusza - czyli do fazy miękkiej kulki (jeśli wyjmiesz kropelkę syropu na talerzyk i w palcach potrzymasz pod zimna wodą, utworzy się elastyczna, miękka piłeczka). Zdejmij z odnia i wstaw od razu w kąpiel wodna na minute. NIE MIESZAJ JUZ BO POWSTANA KRYSZTALKI!!! Dodaj wanilie - nadal nie mieszaj. Po prstu tak nia kapnij!
Kiedy termometr wskaze, ze masa schlodzila sie do ok 43 st Celsjusza, wymieszaj drewnianą łyżką.

W miedzyczasie wyłóż kwadratowe naczynie folią alu i posmaruj ją lekko olejem - jakims delikatnym!!! Wlej do niego ostudzoną masę, pozostaw, aby sie schłodziła i pokrój na kwadraty!

29mw.jpg

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
Hmm a dobre to to?
gruebel_2.gif
Z ciekawości pytam. Bo tak z wyglądu przypomina mi mydło "Biały Jeleń"
icon_mrgreen.gif

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Jadłam coś podobnego na hinduskim weselu, a właściwie na przed ślubną uroczystością, kiedy jedzą oni jakieś śniadanie czy coś w tym rodzaju
icon_biggrin.gif
Tylko trochę mi się to mączne wydawało...

Dziękuję za przepis! Na pewno spróbuję.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
to troszkę takie mączne jest - bo kryształki cukru sa bardzo drobniutkie. I nie powiem, ja bym wolala, zeby w ogole takie nie bylo, ale kupilam gotowe szkockie fudge i byly jeszcze bardziej...

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Malgosimi @ 1 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=442714to troszkę takie mączne jest - bo kryształki cukru sa bardzo drobniutkie. I nie powiem, ja bym wolala, zeby w ogole takie nie bylo, ale kupilam gotowe szkockie fudge i byly jeszcze bardziej...
Mi właśnie ta "cukrowa mączność" przeszkadza w tym najbardziej. A w UK próbowałam tych fudge z różnych źródeł i wszystkie takie były. Najokropnijesze były te bez żadnych dodatków smakowych - sam cukier, białe... i nic więcej.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy