- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Kazali, to wpisuję
, przepis znaleziony w sieci, nie pomnę teraz gdzie.
Proporcje na jedną blachę z wyposażenia piekarnika (32 sztuki):
200g mąki (czasem trzeba ciut więcej, zależy od wilgotności twarogu)
200g zimnego masła
200g zmielonego twarogu (albo gładkiego gęstego serka typu Philadephlia)
2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią home made (nie było w przepisie, dodałam od siebie)
marmolada różana, ucierane płatki róży, albo inne ulubione, gęste nadzienie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Blachę wyłożyć papierem. Mąkę z masłem posiekać na kruszonkę, szybko wgnieść twaróg, ciasto podzielić na cztery części, z każdej uformować kulę, schłodzić (jeśli będziemy robić ciasto bezdotykowo, czyli przy pomocy jakiegoś robota, schładzanie można pominąć). Każdą kulę rozwałkować na okrąg grubości 2-3 mm, podzielić na osiem trójkątów, kłaść łyżeczkę nadzienia, zwijać, formować rogaliki (będą nieduże, tak na 1-2 razy do buzi). Piec 20 minut, studzić na blasze.

Proporcje na jedną blachę z wyposażenia piekarnika (32 sztuki):
200g mąki (czasem trzeba ciut więcej, zależy od wilgotności twarogu)
200g zimnego masła
200g zmielonego twarogu (albo gładkiego gęstego serka typu Philadephlia)
2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią home made (nie było w przepisie, dodałam od siebie)
marmolada różana, ucierane płatki róży, albo inne ulubione, gęste nadzienie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Blachę wyłożyć papierem. Mąkę z masłem posiekać na kruszonkę, szybko wgnieść twaróg, ciasto podzielić na cztery części, z każdej uformować kulę, schłodzić (jeśli będziemy robić ciasto bezdotykowo, czyli przy pomocy jakiegoś robota, schładzanie można pominąć). Każdą kulę rozwałkować na okrąg grubości 2-3 mm, podzielić na osiem trójkątów, kłaść łyżeczkę nadzienia, zwijać, formować rogaliki (będą nieduże, tak na 1-2 razy do buzi). Piec 20 minut, studzić na blasze.

Ostatnią edycję dokonał moderator: