- Cze 24, 2005
- 16,707
- 552
- 113
Pasztet sojowy wegetariański
40 dag soi lub lepiej z dodatkiem ciecierzycy,soczewicy lub fasoli(np;20 dag soi i 20 dag ciecierzycy lub inaczej)
40 dag pieczarek
50 dag cebuli
3 jajka(bo to wegetariański ,jak robię wegański to daję 25 dag płatków
owsianych ,które trzeba zalać małą ilością wody i namoczyć 2-3 godziny,a potem zmielić z resztą)
3 ugotowane ziemniaki
kilka łyżek sosu sojowego np tamarii lub sojowo-grzybowy
3 ząbki czosnku-jak ktoś lubi to można więcej
3 łyżki majeranku
2łyżki (to konieczne mielenie) zmielonego kminku
pieprz
sól,ew jakieś przyprawy np;gałka muszkatołowa
Strączkowe namoczyć na noc(każde osobno -soczewicy nie moczyć)i osobno ugotować.Jeszcze ciepłe(ważne) zmielić.Pieczarki pokroić i poddusić na oliwie.Cebulę zeszklić w dużej ilości oleju.Zemleć razem ziemniaki ,pieczarki ,cebulę i ew płatki.Obie masy połączyć.Dodać całe jajka i dokładnie wymieszać.Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i doprawić do smaku ,jeśli jest za rzadkie dodać bułki tartej-trochę.Włożyć do foremek (ja wykładam papierem , smaruje masłem i posypuję bułką tartą)Piec ok 1-1,5 godziny w ok.180 stopniach ,można na wierzch położyć kawałek papieru do pieczenia lub obłożyć wierzch płatkami masła-ładnie się zrumieni ,wystudzić.
Ja robię 1/2 porcji bo z tej wychodzi sporo pasztetu .Dobry do chleba +
chrzan ,ćwikła ,pomidor ,ogórek kiszony....
Przepis oryginał z ,,Świat Alicji"-mam tylko wyrwaną tę stronę ,ale to był dodatek do gazety jakieś z Pomorza,z 4 lat temu
40 dag soi lub lepiej z dodatkiem ciecierzycy,soczewicy lub fasoli(np;20 dag soi i 20 dag ciecierzycy lub inaczej)
40 dag pieczarek
50 dag cebuli
3 jajka(bo to wegetariański ,jak robię wegański to daję 25 dag płatków
owsianych ,które trzeba zalać małą ilością wody i namoczyć 2-3 godziny,a potem zmielić z resztą)
3 ugotowane ziemniaki
kilka łyżek sosu sojowego np tamarii lub sojowo-grzybowy
3 ząbki czosnku-jak ktoś lubi to można więcej
3 łyżki majeranku
2łyżki (to konieczne mielenie) zmielonego kminku
pieprz
sól,ew jakieś przyprawy np;gałka muszkatołowa
Strączkowe namoczyć na noc(każde osobno -soczewicy nie moczyć)i osobno ugotować.Jeszcze ciepłe(ważne) zmielić.Pieczarki pokroić i poddusić na oliwie.Cebulę zeszklić w dużej ilości oleju.Zemleć razem ziemniaki ,pieczarki ,cebulę i ew płatki.Obie masy połączyć.Dodać całe jajka i dokładnie wymieszać.Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i doprawić do smaku ,jeśli jest za rzadkie dodać bułki tartej-trochę.Włożyć do foremek (ja wykładam papierem , smaruje masłem i posypuję bułką tartą)Piec ok 1-1,5 godziny w ok.180 stopniach ,można na wierzch położyć kawałek papieru do pieczenia lub obłożyć wierzch płatkami masła-ładnie się zrumieni ,wystudzić.
Ja robię 1/2 porcji bo z tej wychodzi sporo pasztetu .Dobry do chleba +
chrzan ,ćwikła ,pomidor ,ogórek kiszony....
Przepis oryginał z ,,Świat Alicji"-mam tylko wyrwaną tę stronę ,ale to był dodatek do gazety jakieś z Pomorza,z 4 lat temu
Ostatnią edycję dokonał moderator: