- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
wg. Pani domu poleca, Ciasta z owocami 3 (60)/ 2006
Spód:
1 szkl mąki
5 tbsp cukru pudru
1/2 tsp proszku do pieczenia
125 g masła
1 żółtko
Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Wylepić tortownicę 23 cm. Podpiec w 200* przez 20- 25 min. Ostudzić.
Masa:
200- 250 g truskawek
750 g trzykrotnie mielonego sera
200- 300 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
Truskawki zmiksować. Ser utrzeć z cukrami. Wmieszać jajka i mus truskawkowy. Masę wylać na wystudzony spód. Piec w 160* przez 75 min. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i studzić sernik przez 30 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Chłodzić w lodówce przez noc.
Moje modyfikacje: u mnie podpieczony spód z ciastek, bo piekarnik mojej nie- teściowej jest nieskory do współpracy.
Użyłam sera z Piątnicy (14% tłuszczu)
Jak uczy Joanna- Królowa Serników:
- masę mieszałam łyżką, tylko do połączenia się składników,
- piekłam metodą gazetową (kąpiel wodna też jest ok.),
- po 75 min. wyłączyłam piekarnik, bez sprawdzania patyczkiem itp. mimo, że sernik wydawał się nie do końca upieczony
Nie wyszedł nawet w połowie tak ładny jak serniki Joanny, ale może kiedyś.....
Spód:
1 szkl mąki
5 tbsp cukru pudru
1/2 tsp proszku do pieczenia
125 g masła
1 żółtko
Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Wylepić tortownicę 23 cm. Podpiec w 200* przez 20- 25 min. Ostudzić.
Masa:
200- 250 g truskawek
750 g trzykrotnie mielonego sera
200- 300 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
Truskawki zmiksować. Ser utrzeć z cukrami. Wmieszać jajka i mus truskawkowy. Masę wylać na wystudzony spód. Piec w 160* przez 75 min. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i studzić sernik przez 30 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Chłodzić w lodówce przez noc.

Moje modyfikacje: u mnie podpieczony spód z ciastek, bo piekarnik mojej nie- teściowej jest nieskory do współpracy.
Użyłam sera z Piątnicy (14% tłuszczu)
Jak uczy Joanna- Królowa Serników:
- masę mieszałam łyżką, tylko do połączenia się składników,
- piekłam metodą gazetową (kąpiel wodna też jest ok.),
- po 75 min. wyłączyłam piekarnik, bez sprawdzania patyczkiem itp. mimo, że sernik wydawał się nie do końca upieczony
Nie wyszedł nawet w połowie tak ładny jak serniki Joanny, ale może kiedyś.....