- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Sernik pomarańczowy z mango
Tortownica o śr. 26 cm
Spód:
75 g roztopionego masła
1/2 opak. ciastek Digestive
3 - 4 łyżki wiórków kokosowych
3- 4 łyżki mielonych migdałów
Masa serowa:
500 g sera śmietankowego Delfiko
500 g serka naturalnego Vitello (z Biedronki) - ale lepiej użyć Delfiko lub innego pełnotłustego twarogu śmietankowego
5 jajek
200 g białej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki słodkiej śmietanki
50 g cukru
czubata szklanka musu z mango (z dwóch średnich owoców)
otarta skórka z jednej pomarańczy
3 - 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
2 łyżki mąki
2 łyżki maizeny
1-2 łyżki likieru pomarańczowego
Pajęczynka z mango:
mus z jednego sporego mango
2 - 3 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka cukru
1/2 łyżki maizeny
1 żółtko
Ciastka przełożyć do mocnego woreczka z folii, zgnieść pałką lub wałkiem, dodać do nich wiórki i migdały, wymieszać z masłem. Masę wyłożyć do tortownicy posmarowanej cienko masłem, wyrównać i ugnieść na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 9 - 10 minut. Wyjać, przestudzić.
Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub na parze z masłem i śmietanką. Wymieszać łyżką z cukrem i serem. Dodawać po jednym jajku, a potem skórkę i sok z pomarańczy, mus z mango, mąkę i maizenę. Wymieszać bez miksowania.
Masę przełożyć do tortownicy na podpieczony spód. Zmiksować składniki na pajęczynkę, przełożyć do dekoratora, wyłożyć spiralą na masę serową, "narysować" cienkim patyczkiem pajęczynę.
Owinąć tortownicę mokrymi opaskami z gazet, wstawić na 6 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 50 - 55 minut (aż brzegi będą zestalone, a środek lekko drżący). Ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na min. 12 godzin.

Tortownica o śr. 26 cm
Spód:
75 g roztopionego masła
1/2 opak. ciastek Digestive
3 - 4 łyżki wiórków kokosowych
3- 4 łyżki mielonych migdałów
Masa serowa:
500 g sera śmietankowego Delfiko
500 g serka naturalnego Vitello (z Biedronki) - ale lepiej użyć Delfiko lub innego pełnotłustego twarogu śmietankowego
5 jajek
200 g białej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki słodkiej śmietanki
50 g cukru
czubata szklanka musu z mango (z dwóch średnich owoców)
otarta skórka z jednej pomarańczy
3 - 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
2 łyżki mąki
2 łyżki maizeny
1-2 łyżki likieru pomarańczowego
Pajęczynka z mango:
mus z jednego sporego mango
2 - 3 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka cukru
1/2 łyżki maizeny
1 żółtko
Ciastka przełożyć do mocnego woreczka z folii, zgnieść pałką lub wałkiem, dodać do nich wiórki i migdały, wymieszać z masłem. Masę wyłożyć do tortownicy posmarowanej cienko masłem, wyrównać i ugnieść na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 9 - 10 minut. Wyjać, przestudzić.
Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub na parze z masłem i śmietanką. Wymieszać łyżką z cukrem i serem. Dodawać po jednym jajku, a potem skórkę i sok z pomarańczy, mus z mango, mąkę i maizenę. Wymieszać bez miksowania.
Masę przełożyć do tortownicy na podpieczony spód. Zmiksować składniki na pajęczynkę, przełożyć do dekoratora, wyłożyć spiralą na masę serową, "narysować" cienkim patyczkiem pajęczynę.
Owinąć tortownicę mokrymi opaskami z gazet, wstawić na 6 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 50 - 55 minut (aż brzegi będą zestalone, a środek lekko drżący). Ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na min. 12 godzin.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: