- Paź 27, 2004
- 2,528
- 0
- 0
Na spod: kruche ciasto. Ja robie tak (przepis cioci Marysi z Krakowa):
pol kilo maki
1 jajko
2 zoltka
1 szklanke cukru (ja daje mniej, tak okolo polowy szklanki)
1 maslo, miekkie
2-3 lyzki smietany kwasnej
Nie bawie sie w zimna przerobke skladnikow na kruche ciasto; to dla mnie zbyt meczace
Maslo ma byc dosc miekkie aby latwo dalo sie zmiksowac w robocie kuchennym hakami do ciasta - 5 minut roboty. Tego ciasta wychodzi na okolo 3 placki. Sama zawsze robie tyle bo potem stoi na zapas w lodowce (nie psuje sie tak szybko). Na poczatku fajnie sie walkuje, w lodowce twardnieje.
Kiedy robie placek, odkrajam kawal ciasta i tre go na tarce albo w robocie kuchennym. Powstale wiorki wkladam do odpowiedniej foremki, naciskam lekko i pieke w temp. okolo 175 C okolo 10-15 minut. Nalezy uwazac zeby nie pieklo sie za dlugo bo moze byc ciut za twarde, ale generalnie to ciasto nie nalezy do tych twardszych i dlatego wlasnie je lubie.
Na upieczone ciasto wlewam mase jablkowa:
Okolo 1 kilo jablek (ok. 5 sztuk) obrac, pokroic, ugotowac z odrobina wody. Niczego nie dodaje do tego. Kiedy sa miekkie, rozrabiam mikserem tak aby powstala gladka masa.
W miedzyczasie mieszam 2 budynie waniliowe z mlekiem, tak okolo 3 dl. Cukru nie dodaje, ale jak ktos lubi to mozna. Budynie z mlekiem dodaje do masy jablkowej i gotuje jeszcze z 2-3 minuty.
I tyle. Zostawic aby wystyglo. Zjesc.
pol kilo maki
1 jajko
2 zoltka
1 szklanke cukru (ja daje mniej, tak okolo polowy szklanki)
1 maslo, miekkie
2-3 lyzki smietany kwasnej
Nie bawie sie w zimna przerobke skladnikow na kruche ciasto; to dla mnie zbyt meczace

Kiedy robie placek, odkrajam kawal ciasta i tre go na tarce albo w robocie kuchennym. Powstale wiorki wkladam do odpowiedniej foremki, naciskam lekko i pieke w temp. okolo 175 C okolo 10-15 minut. Nalezy uwazac zeby nie pieklo sie za dlugo bo moze byc ciut za twarde, ale generalnie to ciasto nie nalezy do tych twardszych i dlatego wlasnie je lubie.
Na upieczone ciasto wlewam mase jablkowa:
Okolo 1 kilo jablek (ok. 5 sztuk) obrac, pokroic, ugotowac z odrobina wody. Niczego nie dodaje do tego. Kiedy sa miekkie, rozrabiam mikserem tak aby powstala gladka masa.
W miedzyczasie mieszam 2 budynie waniliowe z mlekiem, tak okolo 3 dl. Cukru nie dodaje, ale jak ktos lubi to mozna. Budynie z mlekiem dodaje do masy jablkowej i gotuje jeszcze z 2-3 minuty.
I tyle. Zostawic aby wystyglo. Zjesc.