Wykwintna zupa-krem szparagowa

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Ma sporo lat i wtedy, jak pamiętam, w sprzedaży były tylko białe szparagi i z takich robiłam tę zupę. Teraz oczywiście robię ją także z zielonych, nawet ma ciekawszy kolor. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1/2 kg szparagów białych lub zielonych
1/2 litra rosołu drobiowego (może być z kostki)
4 dkg mąki
4 dkg masła
1- 2 żółtka
3 - 4 łyżki śmietany ( biorę 22% )
trochę drobniutko posiekanej natki pietruszki

Szparagi myjemy, obieramy, odłamujemy lub odcinamy twarde końce i kroimy na kawałeczki długości około 3 cm. Zalewamy je 1/2 litra osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości, co trwa około 25 minut. Szparagi odcedzamy i zachowujemy, a wywar uzupełniamy do 1 litra rosołem drobiowym.
Z masła i mąki przyrządzamy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem zmieszanym z wywarem ze szparagów. Pilnie mieszamy, by nie pozostawić w zupie nieapetycznych grudek. Jeśli mimo wszystko w zupie pływają grudki zasmażki, przecieramy przez nylonowe sitko.
1 - 2 żółtka mieszamy w 3- 4 łyżkach śmietany i zaciągamy tym zupę. Wkładamy do zupy szparagi , podgrzewamy, lecz więcej nie gotujemy. Przed podaniem sprawdzamy słoność. Nalewamy zupę do filiżanek i oprószamy drobniutko posiekaną nacią pietruszki. Zupa na większe okazje, prawdziwie wykwintna, godna najwybredniejszych podniebień.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Robię podobnie, tylko bez zasmażki, a szparagi zamiast gotować, duszę na oliwie z masłem i przecieram przez sito (oczywiście oprócz główek, które zostawiam w całości).
Świetnie do niej pasuje odrobina świeżego tymianku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
ja też robię tak jak Joanna
lecker.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Robię na dzisiejszy obiad, tylko zastanawiam się, czy zamiast śmietany nie dać camemberta z zielonym pieprzem.
Jak myślicie, będzie pasować czy przytłumi delikatny aromat zielonych szparagów?
A może cheddar byłby lepszy?

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bałabym się, że każdy z tych serów przytłumi aromat tej zupy. Co prawda nigdy tego nie próbowałam, bo bardzo odpowiada mi jej delikatny smak. A może odlej trochę i popróbuj z serem w małej ilości? Ja tak robię, jak nie mogę się na coś zdecydować Powodzenia i serdeczności dla solenizanta
wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Dziękuję za życzenia, przekazałam.
icon_smile.gif

Z zupą zrobiłam, jak radziłaś. W sumie dodałam i cheddar i camembert - goście się zachwycali. Do dekoracji poszedł dodatkowo kleksik śmietany.
Z białymi szparagami bym się nie odważyła na taki eksperyment, ale zielone mają nieco inny smak i wyrazisty ser bardzo do niego pasował.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zachęcona powodzeniem ostatniego eksperymentu do kremu z zielonych szparagów dodałam dziś Danish Blue White. Pycha.

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Zrobiłem wg oryginalnego przepisu. Jest genialna !!! Jedyną poprawką jaką zastosowałem to wywar zrobiłem z obierek po szparagach i dodałem małą łyżeczkę cukru.
Co do dodawania sera do tej zupy ,to wypacza smak i niema nic wspólnego z zupą szparagową. Równie dobrze można dodać mięso mielone.

Zupa_szparagowa.JPG

Załączniki

• Zupa_szparagowa.JPG
    Zupa_szparagowa.JPG
    209.2 KB · Wyświetleń: 34

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Mnie kusi biale wino. W/g mnie w klasyce powinno byc wino
mniam.gif
icon_wink.gif

Czy jak odpuszcze smietane bedzie dobra? Zoltko dodam bardzo chetnie. Moglabym rozmieszac z sokiem z cytryny, albo sokiem zmieszanym z pozadanym winem. Bedzie dobrze, czy za duzo straci?

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Co do dodawania sera do tej zupy ,to wypacza smak i niema nic wspólnego z zupą szparagową. Równie dobrze można dodać mięso mielone.
Mam zamrożone zielone szparagi i czas je zużyć, bo nowe już się pokazały. Czytam przepis i tę uwagę Europy, ale widzę, że została przez niektórych zrozumiana opacznie. Na pewno nie popiera ani sera, ani tym bardziej mięsa jako dodatków do tej zupy!

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zrozumiałam zgodnie z intencją, ale bardziej kieruję się własnym wypaczonym gustem, niż zgodnością z cudzymi przepisami. Lubię połączenie szparagów z serem blue i opinia kolegi niewiele mnie obeszła. Wersję z mięsem też kiedyś zrobię i jestem pewna, że mi będzie smakować.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Oczywiście, możesz z tą zupą zrobić wszystko, na co tylko masz ochotę. :)

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Nie mam co do tego wątpliwości. :)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy