Marynowane utopenci

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Marynowane utopenci

2kg małych parówek
1,75kg cebuli
1250 ml wody
120 g soli
1/2 łyżki czarnego pieprzu (5 g)
3/4 łyżki cukru (10g)
1 łyżka oleju
szczypta chili
2 listki laurowe

1.Robimy zalewę, czyli gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, cukier, olej,liść laurowy,odrobinę chili i gotujemy przez 2 minuty.
2.Zalewę należy ostudzić.
3.Parówki obieramy z osłonki i w zależności od wielkości kroimy w ćwiartki lub na połówki.
4.Cebulę kroimy w talarki.
Do wymytego słoika dodajemy cebulę na wysokość 1 cm, potem na cebulę kładziemy warstwę parówek i tak na przemian do wypełnienia słoja.
Zalewamy zimną zalewą i przykrywamy.
5.Odstawiamy na tydzień w chłodnym miejscu.

Przepis zaczerpnięty ze strony: www.wedliny domowe.pl
mniam.gif
cook.gif
smacznego.gif

ps .Utopenci po Czesku to topielcy

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Robiłam kilkakrotnie z innego przepisu.
Podawała go w necie Ewi.Jej teściowa jest rodowitą Słowaczką i od niej ma ten przepis.

Przygotować zalewę /z tej porcji wychodzą 3 słoiki litrowe/:
1,5 litra wody
1/2 litra octu
15 dag cukru
1 przyprawa do ogórków konserwowych /org. słowacka to DEKO/- wszystko zagotować i odstawić, niech trochę przestygnie.

1 kg parowek grubych /oryginalne słowackie to dietne spekacky /
pokroić w plastry /robi tak moja teściowa, gdyż twierdzi, ze smak się lepiej przegryzie, jeśli parówki będą pokrojone/, posiekać kilo cebuli, obrać 6 ząbków czosnku.

Do słoików układać kolejno: pieprz cały, po szczypcie pieprzu białego, kminku, papryki, majeranku, liść bobkowy, na to parówki, na to cebulkę -przekładać na zmianę, a na sama górę włożyć po 2 ząbki czosnku. Zalać zalewą, zakręcić, odstawić do lodówki na 3-4 dni. Im dłużej leżą, tym są lepsze. Utopence_2.jpg

Załączniki

• Utopence_2.jpg
    Utopence_2.jpg
    34 KB · Wyświetleń: 3

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zrobiłam!
Nie lubię coprawda parówek ani na zinmo ani na gorąco - te jednak to zupełnie co innego
icon_smile.gif

Bardzo fajny pomysł, lubię takie sposoby na jedzonko które może postać długo w lodówce i nie traci nic na smaku a raczej zyskuje.
Kiełbaski są bardzo dobre, następnym razem dodam więcej czosnku bo dodałam na słoik po 2 ząbki.
Kombinowałam z obu przepisów bo europa nie podała ilości octu do zalewy, a u Janki wydawało mi się że ilość cukru jest chyba przesadzona
gruebel_2.gif

Wyszły naprawdę smaczne! Polecam.
DSCF3784.JPG

Załączniki

• DSCF3784.JPG
    DSCF3784.JPG
    39.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Cieszę się że smakowało.
Ilość cukru podałam dobrze,bo przecież w przepisie jest pół litra octu(takie proporcje podawała autorka.)
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy