Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

monika.sek1

Member
Gru 3, 2007
13
0
0
Witam

Mój synek (miłośnik lego) ma nie długo urodznki i zażyczył sobie torcik w kształcie buzi ludzika lego. Prosze o pomoc odnośnie jak zrobić masę na ten tort. Zeby nie popekała oraz jak uzyskac takie kolory. Z góry dziękuję za pomoc.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d70891379056a5d.html o to zdjecie
 

Załączniki

  • giant_lego_minifig_cake.jpg
    giant_lego_minifig_cake.jpg
    36.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
[quote name='lambethka' date='3 Jan 2012, 22:34 ' post='1237043']
niektore nozyce sa specjalnie przeznaczone do gastronomii i maja atesty. Sa to np. nozyce do krojenia ziol czy krojenia kurczaka.
Z tego co docztałam w forum do robienioa choinki uzywacie nożyczek do paznokci, i gdzie jest atest???? Nie szalejmy mam kolegę cukiernika i powiedział mi ,że działajac tak jak my bez zezwol.enia sanepidu wszystkie jesteśmy jakby to ująć bez atestu i stwarzamy zagrożenie. Każda z nas jest pewna ,że używając narzędzi i innych rzeczy umyła wyparzyła jedokłanie, bo nie chcemy kłopotów. Więc proponuję przyjąc nowe do grona cinek a nie tylko je krytykować i ganić bo nie które działają też na innych portalach i tam nie wyskakauja ponad innych jak tu . Szkoda ,że nowe sa gnojone a stara klika trzymn\ma swoja tronę, to jest b ardzo przykre dla nowych poczatkujących , któr spodziewaja sie konstruktywnych uwag ganiąchych co do techniki ale i oczekujacych pomocy od doswiadczonych kobitek.
 

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
brawo lusia!!! Popieram, bo też czytając kilka ostatnich postów czułam lekkie rozczarowanie.. Dla każdej z nas t zrobimy to powód do dumy i robiąc robimy wszystko aby nie tylko było pięknie ale również czysto, i higienicznie.
 

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
alipek @ 6 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1238174brawo lusia!!! Popieram, bo też czytając kilka ostatnich postów czułam lekkie rozczarowanie.. Dla każdej z nas t zrobimy to powód do dumy i robiąc robimy wszystko aby nie tylko było pięknie ale również czysto, i higienicznie.
Dokładnie Alipek jak potrujesz domowników to nic ale dla kogoś robi się wręcz bardziej niż idealnie. A na tym forum sa dziewczyny które robią swińskie torty tylko tu się nie wychylają a na innych forach a tu linczują za kobietkę. Może nie była idealna ale dziewczyna się starała nasze pierwsze wyroby miały też daleką drogę do ideału. Pozdrawiam wszystkie
 

aneczka1

Member
Mar 18, 2010
31
0
0
biedronka na urodziny córki koleżanki, trochę się namęczyłam. Ale było warto. uśmiech dziecka mówi wszystko
 

Załączniki

  • fa203528ba.jpeg
    fa203528ba.jpeg
    50.6 KB · Wyświetleń: 0

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
a to moje
jak nie kapsel to zygzak

28ssaya.jpg


przystanek dżungla

t9hxd3.jpg


no i pająk z euro

2r25h7b.jpg
 

joanna24

Member
Gru 10, 2011
6
0
0
Już jakiś czas podziwiam Wasze piękne torty, dały mi one inspirację do działania. Dzięki waszym radom nauczyłam się wielu przydatnych rzeczy, które ułatwiły mi pracę. Wczoraj była premiera moich pierwszych tortów, które może i zostawiają jeszcze wiele do życzenia, ale mam nadzieję, że wkrótce dojdę do wprawy i w jakimś stopniu dorówanam Wam. Co sądzicie o moich dziełach?
Mam jeszcze jedno pytanie - czy zastosowanie CMC ułatwi mi pracę z masą, która do tej pory była niesforna i rwała się?
Z góry dziękuję za wasze rady i opinie. Pozdrawiam
icon_smile.gif

DSC_0357.JPG
DSC_0359.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0357.JPG
    DSC_0357.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 3
  • DSC_0359.JPG
    DSC_0359.JPG
    1.9 MB · Wyświetleń: 3

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Poszłam na skróty z Gwiezdnymi Wojnami, kupiłam opłatek. Jeszcze raz wielkie dzięki i za przepis na truskawkowy tort.
Mam nadzieję, że tort będzie dobry na jutro. Zostawiłam go na noc w samochodzie, bo w garażu mam chyba za ciepło, na dworze bez przykrycia mógłby kogoś skusić. Nie lubię trzymać w lodówce ciast bo później dziwnie pachną, bo chłoną zapachy. Tego tortu przez opłatek nie mogę szczelnie zapakować i dlatego zdecydowałam się na samochód.
 

Załączniki

  • 100_0503.JPG
    100_0503.JPG
    53.9 KB · Wyświetleń: 1

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
lusia74 @ 5 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1238068Z tego co docztałam w forum do robienioa choinki uzywacie nożyczek do paznokci, i gdzie jest atest???? Nie szalejmy mam kolegę cukiernika i powiedział mi ,że działajac tak jak my bez zezwol.enia sanepidu wszystkie jesteśmy jakby to ująć bez atestu i stwarzamy zagrożenie. Każda z nas jest pewna ,że używając narzędzi i innych rzeczy umyła wyparzyła jedokłanie, bo nie chcemy kłopotów. Więc proponuję przyjąc nowe do grona cinek a nie tylko je krytykować i ganić bo nie które działają też na innych portalach i tam nie wyskakauja ponad innych jak tu . Szkoda ,że nowe sa gnojone a stara klika trzymn\ma swoja tronę, to jest b ardzo przykre dla nowych poczatkujących , któr spodziewaja sie konstruktywnych uwag ganiąchych co do techniki ale i oczekujacych pomocy od doswiadczonych kobitek.
lusia ale po co ten post z moja wypowiedzia? sorry ale potraktowalam go osobiscie bo ja nikogo ''nie gnoje'', nawet nie widzialam tego tortu o ktorym sie zrobilo na forum tak goraco. Pytalas czy nozyce maja atesty wiec wymienilam takie jakie ja znam, ze posiadaja bo myslalam, ze chcesz wiedziec bo szukasz takich czy co.
A zagrozenie jako takie stwarza nawet sam cukiernik. To ze ma tytul cukiernika i otwarta dzialalnosc nie powoduje automatycznie, ze u niego zagrozenia zatrucia i bycia potencjalnym zagrozeniem spada lub go nie ma. Byla by to jedna wielka bzdura. I kogo ja wedlug Ciebie skrytykowalam? pijesz jakos do mnie czy co?
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja nie jestem wojownicza tylko mega zaskoczona. Pyta dziewcze o nozyce, z uprzejmosci odpowiadam, a potem taki post czytam z zacytowaniem mojej wypowiedzi..
icon_neutral.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
lusia74 @ 6 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1238204A na tym forum sa dziewczyny które robią swińskie torty tylko tu się nie wychylają a na innych forach a tu linczują za kobietkę. Może nie była idealna ale dziewczyna się starała nasze pierwsze wyroby miały też daleką drogę do ideału.
Lusia nikt tu nikogo nie linczował. Jest zasada, że zdjęcia tortów o nieprzyzwoitej treści są usuwane - jeśli się ktoś koniecznie chce takimi chwalić może to zrobić poprzez zamieszczenie linka z informacją, że link prowadzi do zdjęć przeznaczonych dla osób dorosłych.
Tutaj często mamy oglądają zdjęcia razem ze swoimi pociechami i naprawdę nie muszą być one narażone na oglądanie wulgarnych zdjęć nagich postaci.
Kwestię niedoskonałości początkujących twórczyń tortów każdy rozumie i nie o to był szum - to chyba było dość jasno wytłumaczone
gruebel_2.gif
jaśniej już się nie da, więc jeśli ktoś jeszcze ma jakieś wątpliwości to zachęcam do dokładniejszego przeanalizowania stosownych wypowiedzi o tym kontrowersyjnym torcie.
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
joanna24 @ 8 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1239379Już jakiś czas podziwiam Wasze piękne torty, dały mi one inspirację do działania. Dzięki waszym radom nauczyłam się wielu przydatnych rzeczy, które ułatwiły mi pracę. Wczoraj była premiera moich pierwszych tortów, które może i zostawiają jeszcze wiele do życzenia, ale mam nadzieję, że wkrótce dojdę do wprawy i w jakimś stopniu dorówanam Wam. Co sądzicie o moich dziełach?
Mam jeszcze jedno pytanie - czy zastosowanie CMC ułatwi mi pracę z masą, która do tej pory była niesforna i rwała się?
Z góry dziękuję za wasze rady i opinie. Pozdrawiam
icon_smile.gif
joanno24-cieszy, ze rady z forum sie przydaja
icon_biggrin.gif
torciki bardzo ladne i nie masz co byc za skromna
icon_mrgreen.gif
CMC moze Ci utrudnic prace. CMC to stabilizator, ktory pomaga masie szybko wyschnac. Bardzo szybko wiec dobrze jest miec juz z masa jakas wprawe i umiec sprawnie ja modelowac. A z jakiego przepisu robilas mase? mysle, ze dalas za duzo cukru pudru i dlatego sie rwala.
Jeszcze jak moge Ci doradzic to warto na koncu tort omiesc pedzlem z nadmiaru cukru pudru lub posmarowac go pedzlem zwilzonym woda albo alkoholem (bo szybciej odparowuje). Wtedy tort jest ladnie blyszczacy i nie ma plamek po cukrze pudrze
icon_biggrin.gif
 

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
lambethka @ 9 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1239580lusia ale po co ten post z moja wypowiedzia? sorry ale potraktowalam go osobiscie bo ja nikogo ''nie gnoje'', nawet nie widzialam tego tortu o ktorym sie zrobilo na forum tak goraco. Pytalas czy nozyce maja atesty wiec wymienilam takie jakie ja znam, ze posiadaja bo myslalam, ze chcesz wiedziec bo szukasz takich czy co.
A zagrozenie jako takie stwarza nawet sam cukiernik. To ze ma tytul cukiernika i otwarta dzialalnosc nie powoduje automatycznie, ze u niego zagrozenia zatrucia i bycia potencjalnym zagrozeniem spada lub go nie ma. Byla by to jedna wielka bzdura. I kogo ja wedlug Ciebie skrytykowalam? pijesz jakos do mnie czy co?
Ja do Ciebie nic nie mam ale podawany był sposób z robieniem choinki nożyczkami od paznokci ,no ona atestu do zywności nie mają.
 

Agra

Member
Paź 24, 2011
4
0
0
Naczytałam się i naoglądałam i postanowiłam zrobić sama tort na drugie urodziny mojego synka. Pierwsza masa cukrowa, którą zrobiłam kilka dni wcześniej na próbę nie za bardzo się udała, bo szybko twardniała i kruszyła się (wgniotłam za dużo cukru pudru). Ale poczytałam trochę forum i już wiedziałam w czym rzecz. Zaopatrzyłam się w cukier puder innej firmy. Do masy dałam też trochę więcej żelatyny. Fakt że cieżej się wałkowało, ale masa wyszła super. Siedziałam na tym tortem prawie do rana, bo bardzo zależało mi, żeby się udał.
Mój synek (wielki wielbiciel koparek) był zachwycony
icon_smile.gif


 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
lusia74 @ 9 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1239640Ja do Ciebie nic nie mam ale podawany był sposób z robieniem choinki nożyczkami od paznokci ,no ona atestu do zywności nie mają.
no ok, aczkolwiek ja nozyczek do paznokci nie uzywam zeby ciac mase
rofl.gif


Agra @ 9 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1239643Naczytałam się i naoglądałam i postanowiłam zrobić sama tort na drugie urodziny mojego synka. Pierwsza masa cukrowa, którą zrobiłam kilka dni wcześniej na próbę nie za bardzo się udała, bo szybko twardniała i kruszyła się (wgniotłam za dużo cukru pudru). Ale poczytałam trochę forum i już wiedziałam w czym rzecz. Zaopatrzyłam się w cukier puder innej firmy. Do masy dałam też trochę więcej żelatyny. Fakt że cieżej się wałkowało, ale masa wyszła super. Siedziałam na tym tortem prawie do rana, bo bardzo zależało mi, żeby się udał.
Mój synek (wielki wielbiciel koparek) był zachwycony
icon_smile.gif
Agra - jak tak bedziesz zaciecie nocami cwiczyc to niedlugo zobaczymy koparke trojwymiarowa, w Twoim wykonaniu
icon_biggrin.gif

Przy obkladaniu tortu, sprobuj lekko naciagac mase i dogladzac ja do tortu - brzegi wtedy beda gladsze, a wyglaskana masa ladnie przylgnie i pokryje tort
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy