- Sie 28, 2005
- 8,488
- 2,070
- 113
Składniki
175 g zielonej soczewicy
1 mała posiekana cebula
75 g suszonych moreli
50 g orzechów włoskich
na dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Soczewicę wypłukać, zalać zimną wodą i gotować, aż będzie prawie miękka, uzupełniając wodę w razie potrzeby. Ja gotowałam soczewicę przez 15 minut. Morele i orzechy włoskie wypłukać, pokroić i dodać razem z cebulą do gotującej się soczewicy. Gotować jeszcze przez 10 minut. Odcedzić całość na sicie i zostawić do wystudzenia (można jeść jeszcze ciepłe). Wymieszać wszystkie składniki dressingu oprócz natki. Wymieszać z przestudzoną soczewicą i posypać natką pietruszki.
Przepis skopiowałam z: http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2010/06/...-suszonych.html
	
		
			
		
		
	
 
	
		
			
		
		
	
Moje uwagi: ja nie gotowalam razem z soczewicą, soczewice ugotowalam osobno i pomieszalam z dodatkami. Dosmaczylam syropem z granatów - jak nie ma, to może być odrobina miodu i troche wiecej soku z cytryny. Dalam olej z orzechow wloskich - bo miałam.
	
		
			
		
		
	
			
			175 g zielonej soczewicy
1 mała posiekana cebula
75 g suszonych moreli
50 g orzechów włoskich
na dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Soczewicę wypłukać, zalać zimną wodą i gotować, aż będzie prawie miękka, uzupełniając wodę w razie potrzeby. Ja gotowałam soczewicę przez 15 minut. Morele i orzechy włoskie wypłukać, pokroić i dodać razem z cebulą do gotującej się soczewicy. Gotować jeszcze przez 10 minut. Odcedzić całość na sicie i zostawić do wystudzenia (można jeść jeszcze ciepłe). Wymieszać wszystkie składniki dressingu oprócz natki. Wymieszać z przestudzoną soczewicą i posypać natką pietruszki.
Przepis skopiowałam z: http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2010/06/...-suszonych.html
 
	
		
			
		
		
	
Moje uwagi: ja nie gotowalam razem z soczewicą, soczewice ugotowalam osobno i pomieszalam z dodatkami. Dosmaczylam syropem z granatów - jak nie ma, to może być odrobina miodu i troche wiecej soku z cytryny. Dalam olej z orzechow wloskich - bo miałam.
Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								 
				
		 
 
		 
			 
 
		 
	 
	 
 
		