- Sty 3, 2009
- 27,948
- 2,293
- 113
Na 4 porcje:
1 duży brokuł
2 czubate łyżki ziaren sezamu
oliwa
5 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na plasterki
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
sok z 1-2 limonek
kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany
Brokuła pokroić na różyczki i ugotować na parze lub w wodzie, ważne żeby go nie rozgotować.
Sos:
Przyrumienić ziarna sezamu na złoty kolor na suchej patelni, przesypać do miseczki, odstawić.
Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy, rozgrzać i powoli usmażyć czosnek na chrupkie i romiane 'minichipsy' (nie przypalić, bo będzie gorzki). Wyłowić czosnek łyżką cedzakową i dorzucić go do miseczki z sezamem.
2 łyżki oliwy ze smażenia czosnku połączyć z sosem sojowym i olejem sezamowym. Dodać sok z jednej limonki.
Zetrzeć imbir na drobnej tarce, przełożyć na sitko i drewnianą łyżką wycinąć z niego jak najwięcej soku, który należy dodać do tej mieszaniny w oliwy i reszty. Sos powinien mieć orzechowo-słony smak, z wyrazistą kwaskową nutą. W razie czego dodać więcej limonki, oliwy, czy sosu sojowego.
Składniki sosu lubią się rozdzielać, więc do momentu polania brokułów należy go mieszać.
Polane sosem brokułu posypać sezamem i czosnkiem.
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Oliverem". Jak już wspomniałam w tym wątku, brakuje mi w tym sosie słodkiej nuty. Joanna poprosiła o wpisanie przepisu celem jego ulepszenia: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1284358
1 duży brokuł
2 czubate łyżki ziaren sezamu
oliwa
5 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na plasterki
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
sok z 1-2 limonek
kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany
Brokuła pokroić na różyczki i ugotować na parze lub w wodzie, ważne żeby go nie rozgotować.
Sos:
Przyrumienić ziarna sezamu na złoty kolor na suchej patelni, przesypać do miseczki, odstawić.
Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy, rozgrzać i powoli usmażyć czosnek na chrupkie i romiane 'minichipsy' (nie przypalić, bo będzie gorzki). Wyłowić czosnek łyżką cedzakową i dorzucić go do miseczki z sezamem.
2 łyżki oliwy ze smażenia czosnku połączyć z sosem sojowym i olejem sezamowym. Dodać sok z jednej limonki.
Zetrzeć imbir na drobnej tarce, przełożyć na sitko i drewnianą łyżką wycinąć z niego jak najwięcej soku, który należy dodać do tej mieszaniny w oliwy i reszty. Sos powinien mieć orzechowo-słony smak, z wyrazistą kwaskową nutą. W razie czego dodać więcej limonki, oliwy, czy sosu sojowego.
Składniki sosu lubią się rozdzielać, więc do momentu polania brokułów należy go mieszać.
Polane sosem brokułu posypać sezamem i czosnkiem.
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Oliverem". Jak już wspomniałam w tym wątku, brakuje mi w tym sosie słodkiej nuty. Joanna poprosiła o wpisanie przepisu celem jego ulepszenia: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1284358
Ostatnią edycję dokonał moderator: