Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
H-elen dziekuję.
Sabuto, Iva możecie podpowiedzieć która najbardziej przyda się do róż z mas, tak jak 2D, bo te mają jakies inne numery?
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Doris patrzyłam na wszystkie i najbardziej podobna do mojej 2D jest G5 tylko nie wiem co znaczy,że one nie pasują do adaptera do małego to rozumię
wtedy kupuje się duży adapter,albo tak jak piszą bezpośrednio do worka wkładasz. Ja mam osobny worek z dużym adapterem bo ta 2D też jest większa od
standartowych.
Ps. lepsza by była G4 ale nie widze żeby wystawiali ten numer.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Torcik na dzisiejsze urodzinki synka

100_8185.JPG

Tylko woda z niebieskiej zmieniła się w zieloną. Robiłam z żelatyny i barwnika niebieskiego i początkowo super to wyglądało, a po paru godzinach patrzę, a tu zielona woda!!! Macie jakieś sposoby na wodę, żeby pozostała niebieska.

Niemniej jednak synek bardzo zadowolony, a to najważniejsze
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 100_8185.JPG
    100_8185.JPG
    71.4 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
te tylki to chyba samoróbki, widziałam je, ale trochę boję sie zaryzykować, lepiej chyba zapłacić trochę więcej i mieć pewność,ze będą pasować, ja mam 2 adaptery i dzięki nim nie trzeba zmieniać worka z kremem tylko wystarczy zmienić tylkę
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
malwinnnka @ 5 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1299415Tylko woda z niebieskiej zmieniła się w zieloną. Robiłam z żelatyny i barwnika niebieskiego i początkowo super to wyglądało, a po paru godzinach patrzę, a tu zielona woda!!! Macie jakieś sposoby na wodę, żeby pozostała niebieska.
Bardzo wesoly tort
icon_biggrin.gif
i najwazniejsze, ze synek byl szczesliwy. Woda zrobila Ci sie zielona poniewaz zelatyna/galaretka polozona na masie cukrowej, rozpuszcza ja. Widocznie barwnik z masy zwilgotnial pod zelatyna i zrobil sie intensywniejszy, tym samym zabarwiajac galaretke. Mozesz na przyszlosc oddzielic galaretke od masy cienka warstwa tluszczu. Albo uzywac pipping gel'u
icon_biggrin.gif
 

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
lambethka @ 6 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1299563Bardzo wesoly tort
icon_biggrin.gif
i najwazniejsze, ze synek byl szczesliwy. Woda zrobila Ci sie zielona poniewaz zelatyna/galaretka polozona na masie cukrowej, rozpuszcza ja. Widocznie barwnik z masy zwilgotnial pod zelatyna i zrobil sie intensywniejszy, tym samym zabarwiajac galaretke. Mozesz na przyszlosc oddzielic galaretke od masy cienka warstwa tluszczu. Albo uzywac pipping gel'u
icon_biggrin.gif
lambethko, no właśnie tak jakoś wydawało mi się,że gdzieś o tym kiedyś czytałam i posmarowałam margaryną przed nałożeniem "wody" ale nie pomogło jak widać...
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
swietna! i dopieszczona!
icon_biggrin.gif


wyobrazcie sobie..dzis poszlam do cukierni. Rozmawialam z pania - mistrzynia cukiernictwa i powiedzialam jej, ze chce tort czteropietrowy, przelozony bita smietana i oblozony masa cukrowa. Ze jedna pietro na drugim bedzie lezalo..
i jej odpowiedz mnie zaskoczyla - bo powiedziala, ze to technicznie niemozliwe bo torty sie zapadna..
Yhm, nie chce podwarzac jej kompetencji czy wyksztalcenia ale.. juz niejedna z Was, bez dyplomu cukiernika robila taki tort i co? dalo sie? dalo sie!
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Lambethko, w tej kwestii to mnie chyba juz nic nie zdziwi. ja juz nie raz w cukierniach słyszałam różne rzeczy. Któregoś razu usłyszałm że takie torty to tylko z plastiku robią w "hameryce" bo z ciasta to się nie da
icon_mrgreen.gif

Swego czasu dostałam propozycje pracy w "naszej" cukierni. Poszłam, zobaczyłam i .... juz mi wystarczyło. Ludzie nie maja zielonego pojęcia co sie dzieje poza ich "grajdołkiem". Po prostu dla mnie to nie pojęte żeby w dobie tak szeroko rozwinietej techniki, dostepu do informacji tkwic w takim prymitywiźmie zwłaszcza, że cukiernie maja większe mozliwości niż my, iedzy innymi moga korzystać z pomocy i szkoleń prowadzonych przez producentów z różnych branż. Niestety nie umieja lub nie chcą z tego skorzystać.
Ubawiła mnie p. kierownik cukierni, która pracuje od 15 lat a masę cukrową to widziała w "przeglądzie piekarskim i cukierniczym" i prosiła, żebym przyniosła jej te masy to ona zobaczy je
rofl.gif

 

vikisvp

Member
Sty 11, 2012
29
0
0
Hajastan @ 6 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1299480vikisvp jak zrobić taki znaczek Monster Hight jaki u ciebie na torcie?
Wydrukowałam znaczek odpowiedniego rozmiaru kilka razy, powycinalam każdy element i od tak powstałych szablonów delikatnie nożykiem wycinałam poszczególne elementy z masy w odpowiednim kolorze. Następnie, po delikatnym podeschnięciu wszystko sklejałam ze sobą. Troche to pracochłonne, ale takie było życzenie chrześnicy.
Znaczek skopiowałam z tej strony http://www.inspiroart.pl/index.php?id=177
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Jo_anna1 @ 6 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1299813Lambethko, w tej kwestii to mnie chyba juz nic nie zdziwi. ja juz nie raz w cukierniach słyszałam różne rzeczy. Któregoś razu usłyszałm że takie torty to tylko z plastiku robią w "hameryce" bo z ciasta to się nie da
icon_mrgreen.gif

Swego czasu dostałam propozycje pracy w "naszej" cukierni. Poszłam, zobaczyłam i .... juz mi wystarczyło. Ludzie nie maja zielonego pojęcia co sie dzieje poza ich "grajdołkiem". Po prostu dla mnie to nie pojęte żeby w dobie tak szeroko rozwinietej techniki, dostepu do informacji tkwic w takim prymitywiźmie zwłaszcza, że cukiernie maja większe mozliwości niż my, iedzy innymi moga korzystać z pomocy i szkoleń prowadzonych przez producentów z różnych branż. Niestety nie umieja lub nie chcą z tego skorzystać.
Ubawiła mnie p. kierownik cukierni, która pracuje od 15 lat a masę cukrową to widziała w "przeglądzie piekarskim i cukierniczym" i prosiła, żebym przyniosła jej te masy to ona zobaczy je
rofl.gif
No wlasnie! jak ogladalam katalogi w cukierniach to z przerazenia otwieraly mi sie oczy. Nie dosc, ze ozdoby i torty nie byly zbyt ladne to na dodatek tak drogie, ze szok. A jak wyszlismy dzis z cukierni to powiedzialam do meza, ze Ci wszyscy cukiernicy tutaj to sie chyba zatrzymali z pomyslami na latach '70-tych lub '80-tych. Jedna szefowa cukierni mnie zadziwila bo zasugerowalam sie, ze nasze rosyjskie kolezanki takie pomyslowe i myslalam, ze ta tez bedzie taka odwazna w pomyslach, a tu wielkie rozczarowanie. Uslyszalam wlasnie, ze te wszystkie torty takie duze i pietrowe to makiety na styropianie i w rzeczywistosci nie idzie je zrobic. A przeciez na tych forach kucharka czy tutorialach roi sie od Rosjanek, ktore wrecz przescigaja sie w pomyslach jak ozdobic tort.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Moim zdaniem one tam pracują bo muszą gdzies pracować i nie daj Panie Boże wychylić tyłeczek ze swojego stołeczka bo jeszcze go stracą (oczywiście stołeczek nie spasiony tyłeczek)
icon_mrgreen.gif


W mojej miejscowosci jest punkt sprzedaży cukierni "u Lecha". Klientom zamawiającym torty przedstawiają katalog ze zdjęciami. Klient wybiera wzór tortu i tu się zaczynają schody bo cenę wyjściową za "anglika" mają 89 zł/kg ale do tej ceny po kolei doliczają wszystkie ozdoby: kwiatki, perełki i inne pierdołki. W szoku byłam jak mi ludzie zaczęli o tym mówić. Nie raz są zabawne wytuacje, kiedy właśnie ktoś trafia do mnie po wizycie w tej cukierni. Kilkakrotnie dopytuje się czy aby napewno za te perelki nie muszą dodatkowo dopłacać, a czy jak chcą 2 kwiatki więcej to będzie taka sama cena
icon_mrgreen.gif
 

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
Ja właśnie na sierpnia muszę zrobić mojej mamie torcik 3 piętrowy i w sumie zachodzę w glowie jak go mam zrobić, bo mama ma swoje wizje i życzenia. :)Nie wiem tez za bardzo jakich wielkości mam zrobic blachy tak żeby były widoczne schodki. Jeszcze mam w sumie dużo czasu to mam nadzieję że coś wymłodzę. :0 Hehe. No ale steropianu nie mam zamiaru dekorować.
icon_smile.gif
Hehe. U nas w piekarni też są wszyscy do tyłu. Tak samo jak u was mamy katalog i dane wzory. Jak już ktoś chce coś swojego to juz się zaczynają problemy i wymówki. Pozatym w naszych okolicach są dwie piekarnie ale w żadnej z nich nie robia tortów z masy cukrowej. Niestety tylko zdobienie z masła jest. No a ceny tez sa kosmiczne. Na roczek dla syna zamówiłam tort zwykły śmietankowy z owocami i miał byc przyzdobiony na niebiesko. Figurke dałam im już swoją i za mały torcik zapłaciliśmy 90zł. W sumie nic na nim ciekawego nie było oprócz figórki bo resztę tortu tylko lekko aerografem na niebiespo pocieniowały i to wszytsko. A no i kilka kwiatuszków dały na obkoło figórki. No ale tak to już jest niestety.
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
w cukierni - wcale nie takiej znanej - ot taka zwykla na wiosce, w katalogu byl tort - czteropietrowy na okolo 60 osob. Oblozony tylko biala masa cukrowa, bez jakiejkolwiek dekoracji i kosztowal..uwaga: 220 euro!!!!! no. A do tego dochodzila ohydna figurka mlodej pary (dwie pandy lub ludziki ze znieksztalconymi twarzami), ktora kosztowala 39 euro i do tego cena za kwiaty (tu mnie zszokowalo, ze do tortu wsadzaja zywe kwiaty) i cena za nie uwarunkowana jest od tego jak je zakupil cukiernik. No ohyda normalnie. Doszloby do tego, ze tort kosztowalby w granicach 350 euro!!!! za co ja sie pytam?

Goska - schodki sa widoczne najfajniej jak miedzy pietrami jest roznica okolo 5 cm srednicy. Np. ja robie teraz tort na slub- cztery pietra to dol ma 30, nastepny 25, nastepny, 20 i pol i gora 16
icon_biggrin.gif


Narysuj sobie cyrklem kola albo naloz na siebie blachy do gory nogami i przymierz, ktore Ci beda najbardziej pasowaly
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Myślę, że chyba najlepiej proporcjonalnie wygladaja pietra gdzie w średnicy jest ok. 5 cm róznicy. Swój 3 pietrowy prostokatny tez tak mierzyłam.
 

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
vikisvp bardzo dziękuję
cvety.gif
za odpowiedź, moja córcia ma dopiero 4 latka, ale jak jej powiedziałam,że spróbuje zrobić jej tort Monster Hight to aż zapiszczała z radości. Cały czas jej wmawiam,że te lalki są paskudne (są okropnie drogie), ale niestety starsza koleżanka (7 lat)
icon_evil.gif
ma taki na nią wpływ,że moja córcia uwielbia te lalki
 

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
heh wczoraj wyczarowałam tort bazując się na zdjęciu z forum
icon_razz.gif
Na urodzinki moich dwóch kuzynów - kibiców
icon_mrgreen.gif

adrian.jpg
adrian2.jpg
 

Załączniki

  • adrian.jpg
    adrian.jpg
    2.4 MB · Wyświetleń: 0
  • adrian2.jpg
    adrian2.jpg
    2.4 MB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy