malwinnnka @ 5 Jun 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1299415Tylko woda z niebieskiej zmieniła się w zieloną. Robiłam z żelatyny i barwnika niebieskiego i początkowo super to wyglądało, a po paru godzinach patrzę, a tu zielona woda!!! Macie jakieś sposoby na wodę, żeby pozostała niebieska.Bardzo wesoly torti najwazniejsze, ze synek byl szczesliwy. Woda zrobila Ci sie zielona poniewaz zelatyna/galaretka polozona na masie cukrowej, rozpuszcza ja. Widocznie barwnik z masy zwilgotnial pod zelatyna i zrobil sie intensywniejszy, tym samym zabarwiajac galaretke. Mozesz na przyszlosc oddzielic galaretke od masy cienka warstwa tluszczu. Albo uzywac pipping gel'u![]()
![]()
lambethka @ 6 Jun 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1299563Bardzo wesoly torti najwazniejsze, ze synek byl szczesliwy. Woda zrobila Ci sie zielona poniewaz zelatyna/galaretka polozona na masie cukrowej, rozpuszcza ja. Widocznie barwnik z masy zwilgotnial pod zelatyna i zrobil sie intensywniejszy, tym samym zabarwiajac galaretke. Mozesz na przyszlosc oddzielic galaretke od masy cienka warstwa tluszczu. Albo uzywac pipping gel'u![]()
lambethko, no właśnie tak jakoś wydawało mi się,że gdzieś o tym kiedyś czytałam i posmarowałam margaryną przed nałożeniem "wody" ale nie pomogło jak widać...
Hajastan @ 6 Jun 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1299480vikisvp jak zrobić taki znaczek Monster Hight jaki u ciebie na torcie?Wydrukowałam znaczek odpowiedniego rozmiaru kilka razy, powycinalam każdy element i od tak powstałych szablonów delikatnie nożykiem wycinałam poszczególne elementy z masy w odpowiednim kolorze. Następnie, po delikatnym podeschnięciu wszystko sklejałam ze sobą. Troche to pracochłonne, ale takie było życzenie chrześnicy.
Znaczek skopiowałam z tej strony http://www.inspiroart.pl/index.php?id=177
Jo_anna1 @ 6 Jun 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1299813Lambethko, w tej kwestii to mnie chyba juz nic nie zdziwi. ja juz nie raz w cukierniach słyszałam różne rzeczy. Któregoś razu usłyszałm że takie torty to tylko z plastiku robią w "hameryce" bo z ciasta to się nie da![]()
Swego czasu dostałam propozycje pracy w "naszej" cukierni. Poszłam, zobaczyłam i .... juz mi wystarczyło. Ludzie nie maja zielonego pojęcia co sie dzieje poza ich "grajdołkiem". Po prostu dla mnie to nie pojęte żeby w dobie tak szeroko rozwinietej techniki, dostepu do informacji tkwic w takim prymitywiźmie zwłaszcza, że cukiernie maja większe mozliwości niż my, iedzy innymi moga korzystać z pomocy i szkoleń prowadzonych przez producentów z różnych branż. Niestety nie umieja lub nie chcą z tego skorzystać.
Ubawiła mnie p. kierownik cukierni, która pracuje od 15 lat a masę cukrową to widziała w "przeglądzie piekarskim i cukierniczym" i prosiła, żebym przyniosła jej te masy to ona zobaczy je
No wlasnie! jak ogladalam katalogi w cukierniach to z przerazenia otwieraly mi sie oczy. Nie dosc, ze ozdoby i torty nie byly zbyt ladne to na dodatek tak drogie, ze szok. A jak wyszlismy dzis z cukierni to powiedzialam do meza, ze Ci wszyscy cukiernicy tutaj to sie chyba zatrzymali z pomyslami na latach '70-tych lub '80-tych. Jedna szefowa cukierni mnie zadziwila bo zasugerowalam sie, ze nasze rosyjskie kolezanki takie pomyslowe i myslalam, ze ta tez bedzie taka odwazna w pomyslach, a tu wielkie rozczarowanie. Uslyszalam wlasnie, ze te wszystkie torty takie duze i pietrowe to makiety na styropianie i w rzeczywistosci nie idzie je zrobic. A przeciez na tych forach kucharka czy tutorialach roi sie od Rosjanek, ktore wrecz przescigaja sie w pomyslach jak ozdobic tort.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.