Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
Torty obłędne, ale pytanie,bo nikt nie pisze,i cieżko nadążyć , a przekopać tyle stron graniczy z cudem
icon_smile.gif

Z którego przepisu korzystacie Illy czy Dorotyxx ?
Będę wdzięczna za odpowiedź
icon_smile.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Aniu korzystam z przepisu Dorotaxx. Jest to jak gdyby taki przepis podstawowy i oczywiście każdy modyfikuje go na swój sposób, swoje potrzeby i możliwości. Dorotaxx także z przepisem eksperymentowała i na różnych stronach sa podane późniejsze modyfikacje Ja także do swoich potrzeb przepis dostosowalam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
o.laz @ 26 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414772Asiulla , myszka jak zwykle perfekcyjna! pliss spójrz wyżej na mojego poprzedniego posta i napisz jak te rowki robisz...
Jo_anno , super pomysł na psi torcik, wykonanie to wiadomo, ekstraklasa. Ta kość ma w srodku jakąś masę z ryżu dmuchanego albo coś takiego? A ogonek pieskowi to jak mocowałaś do tyłeczka? Płaskie powierzchnie sklejasz czy dziurkę mu zrobiłaś i ogonek w dziurkę? Bo, jeśli mnie wzrok nie myli, to ten ogon się nie opiera na torcie chyba?
oj przepraszam, w nocy wklejałam zdjęcie i jakoś przeoczyłam twój post.
ja nie wycinam rowków w biszkopcie. jak już obłożę tort masą to na tam gdzie chcę mieć rowek przejeżdżam takim płaskim narzędziem z żółtego kompletu ( z jednej strony płaskie a z drugiej takie zakrzywiony szpikulec)
sobie to tak delikatnie dociskam, zeby masa się nie przerwała a ślad na niej pozostał
 

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ania29247 @ 26 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414778Torty obłędne, ale pytanie,bo nikt nie pisze,i cieżko nadążyć , a przekopać tyle stron graniczy z cudem
icon_smile.gif

Z którego przepisu korzystacie Illy czy Dorotyxx ?
Będę wdzięczna za odpowiedź
icon_smile.gif
aniu, to zależy kto
icon_smile.gif
. ale dużo osób korzysta z przepisu Dorotaxx potem przeliczonego na gramy i lekko zmodyfikowanego przez Vanilkę. Wklejam to co skopiowałam sobie do sztambucha ( z późniejszymi poprawkami) :
"Przepis Vanilki na masę cukrową:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
800g-1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy

Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk. 
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.
Dziewczyny masa ma być klejąca i taka lekko rozłażąca się w rękach, jak odstoi zrobi się twardsza. Jeżeli wyda Wam się za miękka można dognieść trochę pudru."
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Ja również korzystam z przepisu Vanilki.
Wczesniej korzystałam z przepisu Dorotaxx, ale teraz wyłącznie j/w.
Jest super plastyczna, tylko jak pisze O.laz musi byc lekko klejaca, po odstaniu rewelacja
 

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
goma @ 26 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414806.... tylko jak pisze O.laz musi byc lekko klejaca, po odstaniu rewelacja
to nie ja piszę
icon_smile.gif
ja sobie skleiłam kilka postów Vanilki w których ona opisywałajak robi tę masę i to ją zacytowałam


Jo_anna1 @ 26 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414825A to i tak jest ten sam przepis jedynie jednostki wagowe są uściślone
rofl.gif
tak też napisałam
 

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Jo_anna, Asiulla
anbetung.gif
baaardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, to dużo znaczy dla takiego zielonaka jak ja uczyć się od Mistrzyń :D

ten patent z rurkami musze zapamietac, mysle ze takie ptysie małe tez by sie nadały np na głowę, ciekawe czy cos takiego w sklepach da sie znalezc
gruebel_2.gif

a dobroczyncy schroniska na pewno pomogą jeszcze nieraz komuś po takiej motywacji
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Jo_anno, dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
Masz rację, nie warto ryzykować, żę coś innego się w środku znajduje, a potem się ludzie pochorują po zjedzeniu masy. Jednak zamówię to CMC w tortowni, bo nigdzie indziej nie udało mi się znaleźć w niższej cenie, niestety
icon_neutral.gif


No i oczywiście, piękne torty robicie, jestem pod wrażeniem!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
Dziewczyny potrzebuję przepis na dobry krem pod masę cukrową
gruebel_2.gif
,to będzie dla dzieci torcik....plisssss
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='asiulla1984' date='26 Mar 2013, 23:31 ' post='1415074']
to moje dzisiejsze dzieła na jutrzejszy kiermasz w przedszkolu




Asiulla, cudne babeczki.
Podzielisz się sprawdzonym przepisem na babeczki i na krem?

I czy te krążki z masy cukrowej są twarde całkiem? Dużo wcześniej je przygotowujesz?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
o.laz @ 26 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414787aniu, to zależy kto
icon_smile.gif
. ale dużo osób korzysta z przepisu Dorotaxx potem przeliczonego na gramy i lekko zmodyfikowanego przez Vanilkę. Wklejam to co skopiowałam sobie do sztambucha ( z późniejszymi poprawkami) :
"Przepis Vanilki na masę cukrową:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
800g-1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy

Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk. 
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.
Dziewczyny masa ma być klejąca i taka lekko rozłażąca się w rękach, jak odstoi zrobi się twardsza. Jeżeli wyda Wam się za miękka można dognieść trochę pudru."
Mam pytanie odnośnie tej masy.
Rozumiem że mase trzeba wcześnien przygotować. Odstać ma w woreczku szczelie zamknięta tak??
Chciałabym ją wypróbować a nie chcę popełnić żadnej gafy
icon_redface.gif


I jeszcze jedno. Z tymi barwnikami to jak. Dodaję barwnik jednego dnia i przez kolejne tylko chwilę zagniatam masę??
A na zielono też warto wcześniej zabarwić czy tak z marszu??

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź bo ja ciemna w tym jedtem. Choc dzięki wam to i tak jaśniej już w mym umyśle
icon_lol.gif


asiulla1984 świetne babeczki
icon_smile.gif
Sama bym chętnie kilka pochłonęła :D
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Agnik, ja zazwyczaj przygotowuję masę dzień wcześniej. lepiej mi się pracuje jak już masa "przegryzie się". czasami robię masę rano a po południu obkładam tort. masa po odleżeniu jest jakby bardziej plastyczna, lepiej poddaje się naciąganiu- ale to moje opinie
icon_mrgreen.gif
Oczywiście trzeba przechowywać szczelnie zamkniętą bo obsycha i to strasznie. Zazwyczaj masę wkładam do woreczka -takiego śniadaniowego- szczelnie zakręcam żeby nie było przestrzeni powietrza i to wkładam do jeszcze jednego woreczka.
Co do barwników to najczęściej czarny i czerwony barwię 2-3 dni wcześniej i codziennie masę przegniatam. Kolor intensywnieje ale tu tez wydaje mi się że intensywność nie tyle zależy od zagniatania co od temperatury masy. Od kiedy zaczęłam barwioną masę za każdym razem podgrzewać w mikrofali to wydaje mi się, że łatwiej barwic na te kolory. Jeżeli potrzebuję większej ilości masy w tych kolorach to barwnik dodaję już na etapie rozpuszczania żelatyny.
Zielony zazwyczaj barwi się dobrze, chociaż prześladuje nas dość często widmo kropek
icon_mrgreen.gif
i znowu częste zagniatanie może temu zapobiegać.
Niebieski-granatowy także zagniatam wcześniej bo potrafi spłatać figla
icon_mrgreen.gif

I jeszcze jedno, ja przestałam używać barwniki w żelu. teraz tylko w proszku mam. Żeby uzyskać intensywne kolory żelowego barwnika dodawałam dość dużo i to rozrzedzało masę. z proszkowymi nie mam tego problemu.
zagniatam masę, robię wgłębienie, wsypuję barwnik, zakraplam 2-3 krople wody, mieszam patyczkiem żeby woda połączyła się z barwnikiem, przykrywam i tak zostawiam na kilka minut. Dopiero po chwili zagniatam wszystko. dzięki takiemu moczeniu barwnika kolor dobrze się rozprowadza i mam mniej kropek.
Najczęściej nie barwię całej porcji potrzebnej masy tylko mniejszą ilość a na intensywniejszy kolor. Po pierwsze dlatego , że lepiej się zagniata a po drugie zawsze można dodać białej masy a jeżeli zabarwię większą ilość to niestety już nie ma możliwości odjęcia.
Nie pamiętam ale któraś z dziewczyn polecała do rozpuszczenia barwnika alkohol. Spróbowałam z czarnym i niestety nie uzyskałam czarnego tylko granat- alkohol jakby wybarwił kolor a nie uintensywnił.
W alkoholu rozpuszczam tylko barwniki pudrowe do malowania.
Tyle moich doświadczeń
icon_mrgreen.gif


Choć już pean napisałam to jeszcze edytuję
icon_mrgreen.gif

Asiulla, smaka narobiłaś tymi babeczkami, mam kilka osób które chciałabym obdzielić na święta takimi właśnie "niespodziewankami". Ile z tego przepisu wyszło Ci sztuk?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
agnik @ 27 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1415103Mam pytanie odnośnie tej masy.
Rozumiem że mase trzeba wcześnien przygotować. Odstać ma w woreczku szczelie zamknięta tak??
najlepiej uformuj kulę albo kiełbaskę i szczelnie owiń folią spożywczą, w woreczku pozostanie wokół masy powietrze i będzie schła

agnik @ 27 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1415103Chciałabym ją wypróbować a nie chcę popełnić żadnej gafy
icon_redface.gif
pewno popełnisz niejedną ale zawsze można spróbować jeszcze raz, co nie?
icon_razz.gif


agnik @ 27 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1415103I jeszcze jedno. Z tymi barwnikami to jak. Dodaję barwnik jednego dnia i przez kolejne tylko chwilę zagniatam masę??
A na zielono też warto wcześniej zabarwić czy tak z marszu??
trochę zależy jakie masz barwniki. z moich eksperymentów wynika co następuje: żelowe szybko barwią masę i właściwie potem się ten kolor już nei zmienia, jednak czasem trudno uzyskać intensywny odcień (kolor pozostaje "rozbielony"). proszkowe barwią mocniej ale potrzebują więcej czasu żeby się rozpuścić, szczególnie takie kolory jak czerwony, czarny. z zielonym raczej nie ma tego problemu ale jak chcesz mieć pewność to zafarbuj masę wcześniej, jak ją zawiniesz w folię dokładnie to na pewno nic jej nie będize.

jeszcze jedno - kwasek cytrynowy może powodować problemy z barwieiem. Vanilka pisała że wystarczy zadbać o to by się dokładnie rozpuścił (zalać wrzątkiem) ale mi zostawały kropki z niektórych barwników nawet po takim zabiegu, dlatego zrobiłam masę bez kwasku, zabarwiłam na potrzebne kolory a potem wgniatałam stężony roztwór kwasku
icon_smile.gif
. ale myślę że winne mogły być badziewskie barwniki, takie najtańsze z allegro.
 

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
Asiulla, cudowne babeczki
lecker.gif
a jakie torty potworzyłyście, same cuda
anbetung.gif
zrobiłam ostatnio masę Vanilki i mi nie wyszła- nie była plastyczna, rwała się przy obkładaniu. nie wiem czy wgniotłam za dużo cukru, czy to może dlatego że obkładałam niedługo po zrobieniu jej
gruebel_2.gif
jak myślicie? bardzo chciałabym ją zrobić tylko nie wiem co robię źle
icon_sad.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy