- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Z podanych proporcji otrzymamy 1 litr bulionu.
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
1 mały por, posiekany
75 g selera, posiekanego
2 duże marchewki, posiekane
1 kawałek selera naciowego, posiekany
1/2 bulwy kopru włoskiego, posiekanego
4 ząbki czosnku, posiekane
125 ml białego wina (opcjonalnie)
4 ziarnka czarnego pieprzu
1 gałązka świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
1 listek laurowy
2 łyżeczki soli
Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Dodać wszystkie warzywa i podsmażać na małym ogniu ok. 5 minut.
Dodać wino (jeśli go używamy), następnie przyprawy i 1,4 litra wody. Zagotować, następnie posolić. zdjąć ewentualną pianę, która pojawi się na wierzchu wywaru.
Zmniejszyć ogień do minimum i gotować 40 minut.
Po ugotowaniu przelać przez sitko.
Można go trzymać w lodówce przez ok. 1 tydzień lub zamrozić w torebce na kostki lodu i dodawać do gotowanych zup.
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
1 mały por, posiekany
75 g selera, posiekanego
2 duże marchewki, posiekane
1 kawałek selera naciowego, posiekany
1/2 bulwy kopru włoskiego, posiekanego
4 ząbki czosnku, posiekane
125 ml białego wina (opcjonalnie)
4 ziarnka czarnego pieprzu
1 gałązka świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
1 listek laurowy
2 łyżeczki soli
Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Dodać wszystkie warzywa i podsmażać na małym ogniu ok. 5 minut.
Dodać wino (jeśli go używamy), następnie przyprawy i 1,4 litra wody. Zagotować, następnie posolić. zdjąć ewentualną pianę, która pojawi się na wierzchu wywaru.
Zmniejszyć ogień do minimum i gotować 40 minut.
Po ugotowaniu przelać przez sitko.
Można go trzymać w lodówce przez ok. 1 tydzień lub zamrozić w torebce na kostki lodu i dodawać do gotowanych zup.