Ciasto "UŚMIECH TEŚCIOWEJ"

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
Jestem właśnie w pracy, trochę mam spokoju, więc postaram powolutku podzielić się z Wami kilkoma swoimi przepisami.
Ten przepis mam od mojej Cioci, ona przyniosła go pod nazwą po prostu ciasto z biszkopcikami, ale u mnie w domu króluje nazwa "Uśmiech TEŚCIOWEJ". Niestety nie mam możliwości wysyłania zdjęć (służbowy komputer), a w domku nie mam internetu. Postaram się w miarę możliwości w przyszłości wrzucić jakieś zdjęcia jak dorwę kogoś znajomego z internetem!!!

Ciasto:
10 białek ubić,
dodać 1 szkl. cukru i 10 żółtek.
Utrzeć na puch 2 margaryny.
3 szkl mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, margarynę i masę jajeczną dobrze wyrobić.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do 1 dodać 2 łyżki mąki pszennej lub 2 łyżki kiślu wiśniowego, do 2 dodać niepełną szkl maku, do 3 dodać 2 łyżki kakao.
Do blaszki najpierw ciasto z mąką (lub kiślami), potem biszkopty posmarowane powidłami (z obu stron, wychodzi jakieś 1 - 1,5 paczki biszkoptów okrągłych).
Na biszkopty ciasto z makiem,
na to pokrojone w ósemki jabłka ok. 0,5 -0,7kg.
Na koniec ciasto kakaowe.
Piec ok. 50min, temp.180 - 200°C.
Po wystudzeniu wyjąć z blaszki, w przekroju wychodzą świetne minki (jak to u teściowej!)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Jak te biszkopty smarować?Czy składać dwa razem przesmarowane,co znaczy smarować z obu stron?
Przepis wygląda zachęcająco,może się skuszę,tylko nie zrozumiałam z tym smarowaniem
gruebel_2.gif
 

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
sorki, ale dopiero dziś wróciłam z wyjazdu służbowego i zaglądam tutaj.
biszkopty smarujemy z obu stron (po prostu całe maczamy je w dżemie), układamy pojedynczo, wybrzuszeniem do góry - wychodzi taki odwrotny uśmieszek (stąd
icon_sad.gif
nazwa!).
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy