- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kurczak wiosenny
z groszkiem miodowym
piersi kurczaka
zielony groszek mrożony
cebula
nieduży ząbek czosnku
mleko
masło
olej
miód
sos sojowy
papryka słodka
papryka ostra
pieprz ziołowy
majeranek
curry
1. Piersi kurczaka podzielić na kotlety , lekko rozbić.
Zamarynować ok. 30 min (można oczywiście dłużej)
marynata:
mleka
olej (preferowany chilli - łyżeczka- ostroznie!
)
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka roztaretego w dłoniach majeranku
szczypta curry
Kurczaka przekładamy do brytfanki, obkładamy z wierzchu kawałkami masła i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia ( ok. 15 min).
2. W międzyczasie przygotowujemy groszek.
Na wrzącą wodę wsypujemy 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego, gotujemy ok. 5 min.
Na maśle z odrobiną oleju podsmażamy posiekana cebulę.
Dodajemy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, trochę papryki ostrej (do smaku), szczyptę curry, szczyptę pieprzu ziołowego. Mieszamy.
Dodajemy odcedzony groszek, mieszamy, chwilę smażymy razem, po czym podlewamy 3 łyżkami sosu sojowego. Wciskamy niedyży ząbek czosnku, po czym dodajemy 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego. Mieszamy, odstawiamy z ognia. Smak powinien być miodowo-pikantny.
Kurczaka podajemy posypanego groszkiem.
Jest pyszny, delikatny i wiosenny.
SMACZNEGO
z groszkiem miodowym

piersi kurczaka
zielony groszek mrożony
cebula
nieduży ząbek czosnku
mleko
masło
olej
miód
sos sojowy
papryka słodka
papryka ostra
pieprz ziołowy
majeranek
curry
1. Piersi kurczaka podzielić na kotlety , lekko rozbić.
Zamarynować ok. 30 min (można oczywiście dłużej)
marynata:
mleka
olej (preferowany chilli - łyżeczka- ostroznie!

3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka roztaretego w dłoniach majeranku
szczypta curry
Kurczaka przekładamy do brytfanki, obkładamy z wierzchu kawałkami masła i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia ( ok. 15 min).
2. W międzyczasie przygotowujemy groszek.
Na wrzącą wodę wsypujemy 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego, gotujemy ok. 5 min.
Na maśle z odrobiną oleju podsmażamy posiekana cebulę.
Dodajemy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, trochę papryki ostrej (do smaku), szczyptę curry, szczyptę pieprzu ziołowego. Mieszamy.
Dodajemy odcedzony groszek, mieszamy, chwilę smażymy razem, po czym podlewamy 3 łyżkami sosu sojowego. Wciskamy niedyży ząbek czosnku, po czym dodajemy 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego. Mieszamy, odstawiamy z ognia. Smak powinien być miodowo-pikantny.
Kurczaka podajemy posypanego groszkiem.
Jest pyszny, delikatny i wiosenny.

SMACZNEGO

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: