- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Ciasto na naleśniki:
* 200 ml śmietany 30% (u mnie była taka troszkę gęstawa)
* 1 szklanka mąki (niepełna)
* 1 szklanka mleka ( po odstaniu, jeszcze troszkę dolałam)
* 3 jajka
* sól
* 2 łyżki oleju
Dobrze wymieszac jajka ze śmietaną. Dodac mleko i sól - znów dobrze połączyc. Teraz stopniowo dosypywac mąkę, cały czas mieszając trzepaczką (można pewnie i mikserem). Na koniec dodac olej i znów dokładnie wymieszac. Ciasto odstawic w przykrytym pojemniku do lodówki, na 1 godzinę (u mnie stało całą noc). Smażyc cieniutkie naleśniki. Mnie wyszło 10 sztuk na patelni o średnicy 26cm.
Farsz:
* 1 opakowanie (450 g) szpinaku mrożonego ze śmietaną.
* 275 g twarogu tłustego
* sól, pieprz
* gałka muszkatołowa
* czosnek (ile kto lubi)
Szpinak wrzucamy do rondla i rozmrażamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Powiniec dużo odparowac. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Pieprzu i gałki daję dośc dużo. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub ugnieciony widelcem) twaróg. Bardzo dokładnie mieszamy.
Farsz rozkładamy na naleśniki i zwijamy lub składamy na cztery.

Beszamel:
* 400 ml bulionu (może byc z kostki)
* 2 łyżki masła ( z czubkiem)
* 2 łyżki mąki (z czubkiem)
* 200 - 250 ml śmietany kremówki (30 - 36%)
* sól, pieprz, gałka
* 150 g sera żółtego
W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy. Cały czas mieszając, dolewamy stopniowo gorący bulion. Jak sos zacznie gęstniec, wlewamy stopniowo śmietanę i mieszamy. Sos powinien zrobic się dośc gęsty.
Na dno naczynia wlewamy sos , tak aby całe dno było dokładnie nim pokryte. Układamy naleśniki i polewamy resztą sosu. Całośc posypujemy utartym żółtym serem i wstawiamy na kilka minut (około 15 minut) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: