- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przygotowana w ten sposób jest niezwykle smaczna i sypka, a dzięki dodatkowi makaronu wygląda bardzo dekoracyjnie na stole. Bardzo polecam tę metodę. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.
200 g kaszy gryczanej
1 jajko
500-600 ml wody
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
1 duża cebula
olej do smażenia
150 g makaronu typu kokardki
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
2. W rondlu o grubym dnie wymieszać dokładnie suchą kaszę z jajkiem. Postawić rondel na ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż kasza stanie się sypka z ziarna będą aromatyczne i lekko przyprażone (ok.3-5 min).
Wówczas wlać wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
3. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju zrumienić obraną, posiekaną cebulę.
4. Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażoną cebulą i ugotowanym makaronem. Ewentualnie doprawić do smaku dodatkową solą lub pieprzem.

200 g kaszy gryczanej
1 jajko
500-600 ml wody
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
1 duża cebula
olej do smażenia
150 g makaronu typu kokardki
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
2. W rondlu o grubym dnie wymieszać dokładnie suchą kaszę z jajkiem. Postawić rondel na ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż kasza stanie się sypka z ziarna będą aromatyczne i lekko przyprażone (ok.3-5 min).
Wówczas wlać wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
3. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju zrumienić obraną, posiekaną cebulę.
4. Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażoną cebulą i ugotowanym makaronem. Ewentualnie doprawić do smaku dodatkową solą lub pieprzem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: