- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Do pikantnych zeberek wrecz niezbedne, serwowane z kapusta kiszona zasmazana najpyszniejsze. Mozna rowniez z wysmazona sloninka lub boczkiem i cebulka jako osobne danie.
350g maki
duza szczypta soli
2 jajka
1 szklanka wody z mlekiem
1 lyzka oleju slonecznikowego
Make przesiewam do miski wraz sola. Na srodku, do dolka, wbijam jajka i roztrzepuje je trzepaczka, stopniowo wrabiajac make. Powoli dolewam wode z mlekiem, caly czas ubiajac i powoli wrabiajac make. Gdy skladniki polacza sie, ubijam tak dlugo az w ciescie powstaja pecherzyki powietrza. Wtedy dodaje lyzke oleju i nadal ubijam.
W garnku zagotowuje wode z sola i gdy zawrze, za pomoca silikonowej/miekkiej lyzki prosto z miski do garnka zsuwam porcje ciasta. Miekka lyzka jest wygodna i powstaja piekne niezbyt grube kluseczki. Gdy wszytkie spatzle wyplyna na powierzchnie, gotuje 3 minuty. Ciasto z reguly dziele na dwie porcje i najpierw gotuje jedna potem druga, zeby w garnku nie bylo tloczno. Gotowe wymuje lyzka perforowana i przeplukuje goraca woda. Odcedzam.
350g maki
duza szczypta soli
2 jajka
1 szklanka wody z mlekiem
1 lyzka oleju slonecznikowego
Make przesiewam do miski wraz sola. Na srodku, do dolka, wbijam jajka i roztrzepuje je trzepaczka, stopniowo wrabiajac make. Powoli dolewam wode z mlekiem, caly czas ubiajac i powoli wrabiajac make. Gdy skladniki polacza sie, ubijam tak dlugo az w ciescie powstaja pecherzyki powietrza. Wtedy dodaje lyzke oleju i nadal ubijam.
W garnku zagotowuje wode z sola i gdy zawrze, za pomoca silikonowej/miekkiej lyzki prosto z miski do garnka zsuwam porcje ciasta. Miekka lyzka jest wygodna i powstaja piekne niezbyt grube kluseczki. Gdy wszytkie spatzle wyplyna na powierzchnie, gotuje 3 minuty. Ciasto z reguly dziele na dwie porcje i najpierw gotuje jedna potem druga, zeby w garnku nie bylo tloczno. Gotowe wymuje lyzka perforowana i przeplukuje goraca woda. Odcedzam.
Ostatnią edycję dokonał moderator: