- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Wersja kaczki a l'orange, z uzyciem tylko kaczych piersi, ze skora. Przygotowanie mozna zaczac od marynaty, dwa dni wczesniej (min.12godz.) lub pominac marynate calkowicie i zaczac danie od sporzadzenia sosu. Ostatnim razem robilam z marynata i mieso bylo boskie.
Na 8 kaczych filetow z piersi ze skora.
4 gwiazdy anyzu
2 czubate lyzki kminku
2 pomarancze, organic, umyte
zimna woda
Przyprawy praze na sucho az zapachna. Zdejmuje z ognia, studze. Pomarancze przekrawam na pol i wyciskam z nich sok, ktory lacze z przyprawami. Piersi wkladam do miski wlewam miksture soku i przypraw i rekoma dobrze nacieram nia mieso, nastepnie wlewam tyle zimnej wody aby mieso bylo zakryte, oraz 4 polowki pomaranczy (te z ktorych wycisnelam wczesniej sok). Przykrywam miske folia i wstawiam do lodowki.
Robie sos: zesterem tne skorke 3 pomaranczy w paski i wyciskam z nich sok. 90g jasnego brazowego cukru karmelizuje w rondlu, gdy jest juz gleboko brazowy, dodaje 125g octu cydrowego, gotuje 3 min. Do tego dodaje sok z pomaranczy i 80ml Grand Marnier i na lekkim ogniu trzymam 2 minutki. Odstawiam.
Blaszuje skorke z pomaranczy 3 razy, na koniec zalewajac ja lodowata woda. Odcedzam wody i rezerwuje.
Piec rozgrzewam do 200C z termo.
Piersi wyjmuje z marynaty i osuszam na papierowych recznikach. Skore nacinam w kratke i posypuje sola i pieprzem. Mieso, skora w dol, ukladam na zimnej patelni i ustawiam na srednim ogniu, smaze 5 minut. W tym czasie tluszcz spod skory powinien sie wytopic, a sama skora byc brazowa i chrupiaca. Obracam piersi na druga strone i obsmazam 1 minute.
Nastepnie ukladam piersi kacze na blasze, skora w gore, i wkladam do rozgrzanego pieca na 12 minut. Po tym czasie wyjmuje, zakrywam szczelnie folia aliuminiowa na 10 minut.
Gdy mieso "dochodzi", podgrzewam sos, gdy goracy, do rondla dodaje skorke z pomaranczy i 30g masla, trzymam na ogniu tylko do rozpuszczenia sie masla.
Kazda z piersi kroje ukosnie na plastry i polewam je przygotowanym sosem. Podaje z warzywami i ryzem lub ziemniakami hasselback.
Na 8 kaczych filetow z piersi ze skora.
4 gwiazdy anyzu
2 czubate lyzki kminku
2 pomarancze, organic, umyte
zimna woda
Przyprawy praze na sucho az zapachna. Zdejmuje z ognia, studze. Pomarancze przekrawam na pol i wyciskam z nich sok, ktory lacze z przyprawami. Piersi wkladam do miski wlewam miksture soku i przypraw i rekoma dobrze nacieram nia mieso, nastepnie wlewam tyle zimnej wody aby mieso bylo zakryte, oraz 4 polowki pomaranczy (te z ktorych wycisnelam wczesniej sok). Przykrywam miske folia i wstawiam do lodowki.
Robie sos: zesterem tne skorke 3 pomaranczy w paski i wyciskam z nich sok. 90g jasnego brazowego cukru karmelizuje w rondlu, gdy jest juz gleboko brazowy, dodaje 125g octu cydrowego, gotuje 3 min. Do tego dodaje sok z pomaranczy i 80ml Grand Marnier i na lekkim ogniu trzymam 2 minutki. Odstawiam.
Blaszuje skorke z pomaranczy 3 razy, na koniec zalewajac ja lodowata woda. Odcedzam wody i rezerwuje.
Piec rozgrzewam do 200C z termo.
Piersi wyjmuje z marynaty i osuszam na papierowych recznikach. Skore nacinam w kratke i posypuje sola i pieprzem. Mieso, skora w dol, ukladam na zimnej patelni i ustawiam na srednim ogniu, smaze 5 minut. W tym czasie tluszcz spod skory powinien sie wytopic, a sama skora byc brazowa i chrupiaca. Obracam piersi na druga strone i obsmazam 1 minute.
Nastepnie ukladam piersi kacze na blasze, skora w gore, i wkladam do rozgrzanego pieca na 12 minut. Po tym czasie wyjmuje, zakrywam szczelnie folia aliuminiowa na 10 minut.
Gdy mieso "dochodzi", podgrzewam sos, gdy goracy, do rondla dodaje skorke z pomaranczy i 30g masla, trzymam na ogniu tylko do rozpuszczenia sie masla.
Kazda z piersi kroje ukosnie na plastry i polewam je przygotowanym sosem. Podaje z warzywami i ryzem lub ziemniakami hasselback.
Ostatnią edycję dokonał moderator: