![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.746 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Kwaśnica
czyli góralski kapuśniak CYTAT Słynna kwaśnica, produkt wpisany od 2006 roku na Listę Produktów Tradycyjnych, to potrawa z prawdziwie góralskim temperamentem: kwaśna, intensywna, słonawa i ostra, gotowana na bazie kiszonej kapusty i mięsa – baraniny (niektórzy dopuszczają tylko ten rodzaj mięsa w kwaśnicy) lub wieprzowiny (wiąże się to z funkcjonującą do II Wojny Światowej tradycją hucznych świniobić i towarzyszących im uczt), z kawałkami ziemniaków i przyprawami. Źródło przepisu - http://www.we-dwoje.pl/kwasnica;czyli;gora...ykul,27986.html O potrawie: http://wolnakuchnia.com/kuchnia-goralska.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwa%C5%9Bnica Składniki: garść suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 500 g wędzonych żeberek 2 litry wody liść laurowy ziele angielskie 750 g kiszonej kapusty (nieodciśniętej!) 2 cebule 100 g słoniny albo boczku 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Ugotować i pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Żeberka zalać wodą i gotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy ugotują się, obrać mięso z kości i pokroić je na kawałki. Cebule zeszklić na słoninie. Do wywaru dodać kapustę, cebulę, sól, pieprz, czosnek. Gotować 10-15 minut. Następnie dolać sok z kapusty. Na koniec dodać grzyby i ziemniaki. Gotować 10 minut. Kwaśnicę podawać z chlebem. Moje uwagi: Nie miałam czasu na długie moczenie grzybów, więc zalałam je na kwadrans wrzątkiem, a potem następny kwadrans gotowałam. Wystarczyło. Kapustę dodałam do zeszklonej cebuli, podlałam wywarem spod grzybów i udusiłam. Oddzielnie ugotowałam też ziemniaki w małej ilości wody i wraz z nią dodałam do wywaru. Od siebie dołożyłam łyżeczkę mielonego kminku "dla zdrowotności" ![]() Zadziwiająco smaczna, sycąca zupa. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.266 Dołączył: 3-January 09 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 13.254 ![]() |
Zrobię na pewno, bo uwielbiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.746 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
A ja nigdy jeszcze nie jadłam, to mój kwaśnicowy debiut.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 42.323 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
Kapusniak dosc czesto, ale kwasnicy tez nie. Zeberek wedzonych szybko raczej nie kupie, ale indyka moglabym.
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 22:28 |