IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> ZAKWAS żytni w/g Bajaderki:
kajorek
post 17 Sep 2004, 07:20
Post #1


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 370
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 31



Gdzieś to skopiowałam ale gdzie- to bij zabij nie wiem ..... skleroza

aaa chyba na montim a może i nie :

w każdym razie mam nadzieję że to o ten zakwas chodzi

ZAKWAS żytni w/g Bajaderki:

SKLADNIKI:
mąka żytnia
woda źródlana
1/8 łyżeczki suchych drożdży

WYKONANIE:
Wymieszać i zostawić na 24 godziny: 2/3 szklanki źródlanej wody (w każdym
razie niechlorowanej) w temp. pokojowej
1 szklanki mąki żytniej i
1/8 łyżeczki suchych drożdży

Następnego dnia dodać:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/3 szklanki ciepłej wody źródlanej
Bardzo dobrze wymieszać, przykryć i zostawić na następne 24 godziny.

Trzeciego dnia powtorzyć, dodać tę samą ilość wody i mąki, dobrze wymieszać
i zostawić na ok. 8 godzin.
Zakwas powinien podwoić swoją objętość.

Teraz można go przechowywać w lodówce - przed użyciem doprowadzić do temp.
pokojowej, używać 1 szklankę na bochenek chleba. No i trzeba go odżywiać -
dodając po 1/2 szklanki mąki i wody co kilka dni.

skleroza-kajorek
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 3 Jan 2005, 10:26
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



A jaka ma być ta mąka żytnia. Razowa czy taka normalna!
Po raz pierwszy nastawiłam właśnie na razowej żytniej - takiej żurkowej, i nie szaleje tak bardzo jak na typie 720, na której do tej pory robiłam icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 3 Jan 2005, 15:14
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Ja tez robie na razowej zytniej icon_smile.gif I moj tez jest spokojny - moze to jest klucz do ujarzmiania zakwasu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 3 Jan 2005, 16:41
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Dziękuję Bajaderko, a już chciałam się biedaka pozbyć
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 4 Jan 2005, 12:05
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Ja dopóki miałam mąkę żytnią zwykłą, to dawałam ją ale od kiedy mi się skończyła i nie mam skąd wziąć to dodaję razową, ale jak o to pytałam gdzieś dawno w innym wątku, to mi nikt nie chciał powiedzieć czy to tak może być :!: I zrobiłam tak na własne ryzyko. Tylko, że zapomniałam o tym zakwasie, stał nie dokarmiany w lodówce, dziś go wyjęłam, dokarmiłam, ale nie wiem czy zmartwychwstanie, choć pachnie ładnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 4 Jan 2005, 12:26
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



Ja być może zrobiłam niewybaczalny błąd i taki zapomniany zakwas z lodówki wzięłam i wyrzuciłam, mimo że nie miał żadnej pleśni ani takich tam... Ale skoro meksykański chleb na zakwasie wyszedł mi był zbity i twardy, że zabić nim można było, to pewnie jednak wina zakwasu... ;)

Planuję nastawić dziś świeży. Tylko że ja ręcznik jestem, więc nie za bardzo mi się chce piec chlebki...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 4 Jan 2005, 12:49
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(Johasia)
Planuję nastawić dziś świeży. Tylko że ja ręcznik jestem, więc nie za bardzo mi się chce piec chlebki...


Pocieszę Cię, że ja też ręcznik, a piekę chlebek codziennie - bo lubię piec chlebki Już mam całą zamrażarkę swojskich chlebków
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 4 Jan 2005, 13:38
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



Cały zamrażalnik?
Czyli planujesz odpocząć od pieczenia?

Mi mąż przeszkadza - zanim się zabiorę do upieczenia (te nieszczęsne kilka godzin na ogrzanie zakwasu plus rośnięcie ciasta ) to on przynosi świeżutki, nasz ulubiony z pobliskiej "piekarni"... No i jak ja mogę w takich warunkach piec chleb?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 6 Jan 2005, 18:50
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(Johasia)
Cały zamrażalnik?  
Czyli planujesz odpocząć od pieczenia?  :lol:  

Mi mąż przeszkadza - zanim się zabiorę do upieczenia (te nieszczęsne kilka godzin na ogrzanie zakwasu plus rośnięcie ciasta ) to on przynosi świeżutki, nasz ulubiony z pobliskiej "piekarni"... No i jak ja mogę w takich warunkach piec chleb?  :dump:  :mrgreen:


A to niedobry małżonek!

Johasiu, absolutnie nie planiuję odpoczynku, dziś kolejne 2 bocheneczki emigranta wylądowały w zamrażarce
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 5 Jun 2005, 03:53
Post #10


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



a czy zakwas zawsze ma podwoic swoja objetosc bo jesli tak to moj jet nie dobry chyba podrosl troszke ale nie duzo
co mam teraz zrobic :|
wywalic schowac do lodowki??
jak go przechowac??
Bajaderko pomoz pleasee
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 6 Jun 2005, 00:32
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



belle, nie zawsze dwa razy sie powieksza - czasami mniej, czasami wiecej icon_smile.gif Ja go raczej na wech biore - ma pachniec ladnie i kwasno/zurkowo. Na pewno nie wyrzucaj! Podobno nie ma takiego zakwasu, ktorego nie mozna uratowac, a twoj nie brzmi tak zle icon_smile.gif
Mozesz go zostawic w cieple dluzej, bo czasami to mu tylko czasu i ciepelka potrzeba, zeby ladnie urosnac icon_smile.gif
A potem do lodowki...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 6 Jun 2005, 02:01
Post #12


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



dziekuje Bajaderko
zrobilam tak jak pisalas siedzial sobie troszke dluzej na zawnatrz w cieple
a pozniej go do lodowki schowalam
i bede piec jutro chlebek ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
villanelle
post 10 Mar 2007, 22:41
Post #13


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.286
Dołączył: 29-January 06
Skąd: Przeworsk
Użytkownik nr: 1.300



Zrobiłam go, po tym jak mój poprzedni żytni nie dawał mi szans upieczenia chleba. Po prostu nie rósł, a te już sprawdził się na emigrancie! Jestem szczęśliwa, że mimo tak krótkiego żywota bąblował się jak szalony.

Dziękuję!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
villanelle
post 18 Jun 2007, 10:27
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.286
Dołączył: 29-January 06
Skąd: Przeworsk
Użytkownik nr: 1.300



Czy można w ten sam sposób zrobić pszenny?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dea
post 8 Nov 2010, 14:46
Post #15


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 346
Dołączył: 20-November 05
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 992



nie mam suchych drożdży. 1/8 łyżeczki suchych drożdży to ile świeżych?
Ratujcie, bo mam zamiar nastawić zakwas!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 8 Nov 2010, 16:31
Post #16


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.352
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Przeliczniki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dea
post 8 Nov 2010, 17:22
Post #17


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 346
Dołączył: 20-November 05
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 992



dzięki hazo, teraz spróbuję to rozgryźć icon_mrgreen.gif albo pójdę do sklepu po suche drożdże icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dea
post 11 Nov 2010, 11:49
Post #18


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 346
Dołączył: 20-November 05
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 992



Dziewczyny, ratunku, mój zakwas od rana stoi juz w lodówce, ale wyczuwam dość silny "zapach" alkoholu. Czy to znaczy, że mój zakwas się nie udał? Co robić?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th July 2019 - 07:13