![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.102 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 ![]() |
Kwaszona kapusta wg.mamy Odesiki
![]() kapusta-poszatkowana marchew-starta na dużych oczkach marynata: 1/2 litra wody 3 deserowe łyżki soli 1,5 deserowej łyżki cukru 2-3 goździki Zagotować,dodać 2-3 gożdziki,przykryć i odstawić. Kapustę wymieszać z marchwią,włożyć do kamionki,(garnka,słoja)zalać chłodną zalewą,przykryć talerzykiem,obciążyć,nakryć. Codziennie rano i wieczorem przekłuwać kapustę w kilku miejscach (czymś drewnianym,nie metalowym),obciążyć i nakryć. Po kilku dniach kapusta gotowa. Jeśli zalewamy kapustę,to zalewa nie powinna sięgać powyżej kapusty,po obciążeniu powinna tylko podejść do góry. Po 2 dniach jest dobra,zimą proces kwaszenia trwa dłużej. Kapustę można robić na okrągło przez cały rok. Po ukwaszeniu można dodać garść suszonej żurawiny,wymieszać i przełożyć do słoików.Słoiki zakręcić i umieścić w chłodnym miejscu. Uwagi: Miałam małą główkę kapusty,4 marchewki i zrobiłam zalewę z 1 l. Okazało się że jest jej za dużo i musiałam odlać. Nie mam w domu deserowych łyżek,brałam więc 3/4 łyżki. Dodałam do 1 litra zalewy jeszcze dodatkowo łyżkę miodu. Przepis pochodzi z Izbushki. |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 625 Dołączył: 3-March 10 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 20.601 ![]() |
Janka bardzo Ci dziękuję!
![]() Z pewnością zrobię a nie wiesz jak długo można ją przechowywać? |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.102 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 ![]() |
Nie wiem,bo robię ją w małych ilościach i nawet nie przekładam do słoików.
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 625 Dołączył: 3-March 10 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 20.601 ![]() |
To jest po prostu niebo w gębie!!!!!!!!
Janka stokrotne dzięki, bo nie jadłam nigdy tak dobrej kapusty. Ludzie, róbcie ją bo warto! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ciesze się bardzo że smakuje.
Zrobiłam już kilka razy,kupuję kapustę na surówkę a z reszty robię kiszoną,nic się nie marnuje. |
|
|
![]()
|
|
Jutro znów kiszę
![]() bo poprzednia poszła na farsz do pierogów. A następnym razem zakiszę czerwoną, bo mam przepis na kiszoną czerwoną ale już 2 razy mi się zepsuła, więc stwierdziłam, że zrobię ją z tą zalewą. Myślisz, że to dobry pomysł? |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.969 Dołączył: 23-June 07 Skąd: z Dojczlandu Użytkownik nr: 4.430 ![]() |
Janeczko,
![]() ![]() Czesc zrobilam z suszona zurawina. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Margarete -cieszę się że i Tobie smakuje,moja od wczoraj w garnku.
Kręciołku -z czerwoną nie próbowałam,ale można to zrobić w mniejszym naczyniu,w razie czego nie będzie wielkiej straty.Przy okazji spróbuję tak zrobić. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 42.324 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
na kapuste z grochem czy grzybami tez dobra?
|
|
|
![]()
|
|
Za bardzo w tym temacie nie pomogę bo
jemy przeważnie surówki,gotowałam z niej bigos,ale myślę że z dodatkiem grzybów też będzie dobra. |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.969 Dołączył: 23-June 07 Skąd: z Dojczlandu Użytkownik nr: 4.430 ![]() |
na kapuste z grochem czy grzybami tez dobra? Kermidt, bardzo dobra! Ja gotowalam juz z niej bigos (a kapuste zakisilam z marchewka): byl wspanialy. Gotowalam wczoraj kapuste zasmazana (bez marchewki za to z kminkiem), a wiec z grochem bedzie tak samo smaczna. Czesc kapusty mozesz przeciez zrobic bez dodatkow. Bedzie do wszystkiego pasowac! ![]() Hitem tej kapusty jest zalewa, dzieki ktorej kapusta jest niebiansko smaczna! |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.584 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.584 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Ukisila sie, juz wczoraj zarlam surowa, bez doprawiania, tak cudnie chrupie w zebach!
Ugotowalam kapusniak - mialam akurat wywar z wedzonych kosci schabowych, poezjaaaa. Zostala mi odrobina ( ok 1 l) i na bigos zdecydowanie nie wystarczy ![]() Poza tym dzis nastawiam buraki na barszcz, akurat za tydzien beda dobre. |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.044 Dołączył: 6-January 07 Użytkownik nr: 2.980 ![]() |
O, musze koniecznie zrobic! Z nieba mi spada ten przepis.
|
|
|
![]()
|
|
Cieszę się że smakuje,podziękuję dziewczynie za przepis,bo do tej pory tego nie zrobiłam.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.044 Dołączył: 6-January 07 Użytkownik nr: 2.980 ![]() |
Nastawilam kapuste i chyba wyjdzie ok, tylko te lyzki deserowe mnie zmylily, bo chyba dalam za duze i musialam dokladac kapusty, taka byla slona ta zalewa.
A jesli do sloikow to potem jakos pasteryzowac trzeba te sloiki? Bo u mnie w spizani to jest dosyc cieplo, to nie zimna piwnica. |
|
|
![]()
|
|
Też nie mam chłodnej piwnicy,więc nie robię jej dużo.
Nie mam pojęcia jaka będzie po pasteryzowaniu,może kiedyś spróbuję,ale nie teraz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cudowna ta kapucha, robilam na niej farsz do pierogow, a dzisiaj nastawiam nowa.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak jak mówiłam spróbowałam zakisić tym sposobem czerwoną kapustę.
Nie dałam tylko marchwi. Wyszła bardzo dobra. Potem dodaję cebulkę, troszkę cukru i oleju i wychodzi pyszna surówka: ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 12th December 2019 - 01:40 |