![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 11 Dołączył: 8-December 11 Użytkownik nr: 36.182 ![]() |
Kupiłem dziś ziarno orkiszowe. Myślałem, że to mąka ale nie sprawdzłem na opakowaniu i w domu okazało się, że ziarno. Co mogę z nim zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.537 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 ![]() |
Mielić i po trochę dodawać do mąki chlebowej przy pieczeniu chleba.
Kiedyś robiłam chleb z całego pszenicznego ziarna. Moczyłam je przez dwie doby i po odsączeniu mieliłam w maszynce do mięsa, dodawałam część mąki chlebowej, zaczyn albo drożdze i wychodził przepyszny chleb. Szczegółowego przepisu nie pamiętam i nawet nie wiem, czy jeszcze gdzieś go mam, ale poszukać mogę. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.022 Dołączył: 22-December 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 232 ![]() |
Mozesz tez namoczyć a potem troche podgotowac i w tej postaci dodać do chleba, tam gdzie mowa np. o dodawaniu ziaren.
Ja orkisz gotuje tak jak kasze (szybko sie rozgotowuje) i zjadam z dodatkami. Bardzo zdrowe i oczyszczajace danie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 11 Dołączył: 8-December 11 Użytkownik nr: 36.182 ![]() |
Na razie dodałem rozgotowane ziarno do chleba i się to okazuje zjadliwe
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 15th December 2019 - 06:27 |