![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.394 Dołączył: 19-September 04 Użytkownik nr: 69 ![]() |
Dzisiaj robiłam faworki z przepisu, który moja mama usłyszała w radiu - jakaś pani podawała go chyba w tłusty czwartek.
0,5 kg mąki ok. 1 szklanki wrzątku 2 łyżki oleju Mąkę przesiałam, dodałam olej i wlewałam wrzątek, zarabiając mąkę nożem (uwaga! gorące!). Z wodą ostrożnie, ja dałam ociupinkę za dużo i lekko się kleiło ciasto. Wyrobić dość twarde ciasto (po chwili już nie jest takie gorące), wybić dokładnie, odstawić do odpoczęcia. Pokroiłam ciasto na 4 kawałki i każdy rozwałkowywałam cieniutko, bez podsypywania mąką. Kroić, smażyć na oleju, po odsączeniu na papierze posypać cukrem pudrem. Te faworki smakują trochę inaczej niż te z jajkami, ale są pyszne i nie można się od nich oderwać. Naprawdę chrupią - są bardzo crispy ![]() Ciekawa jestem, jak będą smakowały jutro - sprawdzę i jutro napiszę. Chłop się dorwał i najpierw mówi: twarde! Ale po chwili: jakie pyszne! |
|
|
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.394 Dołączył: 19-September 04 Użytkownik nr: 69 ![]() |
Dzisiaj są tak samo dobre jak wczoraj, nic nie straciły na chrupkości. Znaczy były, bo wszystkie pożarte.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.365 Dołączył: 9-November 08 Użytkownik nr: 12.179 ![]() |
Zrobiłam i ja, smaczne, słodkie bez cukru. Wyszły twarde i nie wszystkim zrobiły się bąble ale nie mogłam złapać temeperatury, wsadziłam gdzieś termometr
![]()
Załączone pliki
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.753 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
ja też robiłam takie podobne wegańskie faworki, tylko mają jeszcze dodatek banana, octu jabłkowego i siemienia lnianego, pycha
Tak wygląda jeden, widać pęcherzyki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja moje wygniatałam normalnie, trochę wybiłam - miały bardzo dużo bąbli.
A smażyłyśmy z takiej porcji na 0,5 litra oleju, więc dość skąpo. Doris, szkoda, że nie wyszły ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.753 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
ja smażyłam w malutkim rondelku , chyba na szklance oleju ,ale mąki tylko 12/3 szklanki mąki
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.365 Dołączył: 9-November 08 Użytkownik nr: 12.179 ![]() |
Ależ wyszyły, chrupiemy zamiast chipsów
![]() |
|
|
![]()
|
|
Uffffffffffffffffff
![]() Bo one w pierwszej chwili twarde się wydają, ale wciągają bardzo. Prawdziwy chrupiący chrust, co? |
|
|
![]()
|
|
Fajne są, mąż stwierdził że smakują podobnie do macy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
![]()
|
|
Czas chyba wyjąć, mam nadzieję zrobić w przyszłym tygodniu
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.934 Dołączył: 20-September 04 Skąd: G...dz Użytkownik nr: 75 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłam dzisiaj, wyszły bardzo dobre, już pożarte...
![]() Dzisiaj miałam mąkę "prawdziwą" z młyna i ciasto wyszło nieco twarde, trudno się wałkowało. Więc do reszty dodałam jeszcze troszkę wrzątku i oleju. Ciasto się zrobiło bardziej plastyczne. Ech, mało było! |
|
|
![]()
|
|
Dzisiaj robiłam z bratanicą - bardzo jej się podobało wałkowanie, bo ciasto plastyczne i bardzo jej smakowały. Bardzo!
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 19th January 2021 - 03:08 |