![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 357 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Małopolska Użytkownik nr: 12 ![]() |
Podawana jest w krakowskiej restauracji Paese, gdzie serwowana jest kuchnia francuska, z Korsyki. Przepis podała dawno temu w jednym z pism właścicielka restauracji. Próbowałam niejednokrotnie tę zupę właśnie w „Paese”, wiele razy robiłam też ją w domu – ten sam pyszny smak, polecam!
1 główka czosnku 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy listek laurowy 10 dag żółtego sera sól, biały pieprz pół bagietki na grzanki Obrać ziemniaki, pokroić w kawałki. Obrać czosnek. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kawałki ziemniaków i ząbki czosnku, wrzucić do rondla, zalać 1 l gorącej wody, dodać listek laurowy, sól, biały pieprz. Gotować do miękkości, ok. 30 minut. Wyjąć listek, zupę zmiksować, dodać utarty ser. Bagietkę pokroić na kromeczki, natrzeć czosnkiem, podsmażyć na patelni z obu stron. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić do każdej grzankę. Można też podać zupę w bulionówkach, a grzanki osobno. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 20.571 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 ![]() |
Wczoraj na obiad zrobiłam, była przepyszna.
Mniamć, mniamć dałam duuużo sera - to porcja akurat na dwie osoby |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 ![]() |
Zapomniałam wcześniej napisać. Robiłam dwa razy. Zupa pyszna. Nawet mojemu 3-letniemu upartemu niejadkowi smakowała.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 120 Dołączył: 7-July 06 Użytkownik nr: 1.973 ![]() |
"Mmmm, Zupa - pycha prze Pani!" Serio serio.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.897 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz Użytkownik nr: 83 ![]() |
A jaki ser do tego uzyliscie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 ![]() |
Asika, ja juz nie pamietam jakiego użyłam wtedy sera, ale gdybym robiła teraz - to na bank bym dała parmezanu, albo moze nawet lepiej pecorino, żeby trochę zaostrzyć smak.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.897 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz Użytkownik nr: 83 ![]() |
mmm - ja pecorino - to moj ulubiony ser
dzieki Malgos |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 120 Dołączył: 7-July 06 Użytkownik nr: 1.973 ![]() |
Pecorino nie dostałam akurat tego dnia, ale dodałam jakiegoś o podobnym smaku, nie pamiętam jakiego, ale dość drogi był
![]() |
|
|
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.333 Dołączył: 29-July 05 Użytkownik nr: 626 ![]() |
Zrobiłam dzisiaj, zeby Wilk zjadł przed wyjściem z domu. Przynajmniej mam pewność, ze nie będzie całował się z kolegami
![]() Nie jestem wielbicielką zup na wodzie, więc dodałam odrobinę bulionu. Pyszna jest i błyskawiczna. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 20.571 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 ![]() |
Bardzo często robię tą zupkę, wypróbowałam wiele przepisów zupowo-czosnkowych i ta jest najsmakowitsza
![]() polecam. Dziękuję za przepis ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.523 Dołączył: 27-October 04 Skąd: poludnie Użytkownik nr: 137 ![]() |
A wlasnie. Zapomnialam sie dopisac do chwalacych ta zupe.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.744 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Robię bardzo podobną, równie pyszną zupę. Do gotowania dodaje jeszcze małą gałązkę tymianku, a oprócz sera typu parmezan czy grana padano, daję zwykle kawałek sera typu blue - danablu, rokpol czy lazur.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.553 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Trier/Niemcy Użytkownik nr: 3 ![]() |
jesli czosnkowa zupa, to tylko ta!!!!
jednak trzeba wziac pod uwage, ze po jej spozyciu jeszcze dwa dni nasze cale cialo zieje czosnkiem, przynajmniej ja tak mam, Marc sie wtedy wyprowadza z sypialni choc i sam jadl te zupe ![]() ![]() szkoda, ze nie moge jej robic czesciej, jest pyszna |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.017 Dołączył: 7-August 06 Skąd: Sosnowiec Użytkownik nr: 2.095 ![]() |
zupa obłędna! po prostu powaliła nas na łopatki swoim smakiem!
i nawet nie zieję czosnkiem (podobno), nie wiem jak to się mogło stać ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 11 Dołączył: 9-June 08 Użytkownik nr: 9.462 ![]() |
rewelacyjna zupa
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.237 Dołączył: 19-January 09 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 13.494 ![]() |
Ale mi narobiłyście smaku
![]() Od dawna przymierzam się do ugotowania zupy czosnkowej, mam nawet parę przepisów ale zawsze mi było jakoś nie po drodze ![]() Dziś gotuję ! |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.368 Dołączył: 19-May 08 Użytkownik nr: 9.193 ![]() |
Przepyszna, wyrazista, o idealnej konsystencji, przyjemnie czosnkowo-serowa, a przy tym szybka i z łatwo dostępnych produktów - same superlatywy. A te czosnkowe grzaneczki do tego...
![]() Bardzo dziękuję za naprawdę satysfakcjonujący przepis! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.242 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 ![]() |
Zrobiłam dziś tę zupę z połowy porcji, ale ponieważ jestem przeziębiona chyba smaku za bardzo nie mam, bo nie czułam w ogóle tego czosnku, jakaś taka mdła była. Dodałam więc jeszcze 1 mały serek topiony i na sam koniec jeszcze przeciśnięte przez praskę dwa duże ząbki czosnku. W sumie na 1/2 porcji dałam główkę czosnku
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.028 Dołączył: 21-November 06 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 2.721 ![]() |
Zupka jest na prawdę pyszna i będą powtórki. Ponieważ gotowany czosnek traci swą moc i aromat, do gotowej zupy wcisnęłam jeszcze świeży ząbek
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.368 Dołączył: 19-May 08 Użytkownik nr: 9.193 ![]() |
Mi, brakowało w tym zacnym wątku dobrego zdjęcia.
Ci którzy zwlekali teraz nie mają wyjścia ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 11:36 |