![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.587 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Tytułem wstępu: w Kazimierzu jest restauracja "U Fryzjera" z daniami kuchni żydowskiej. Tamże latem śledzie siekane jadłam i chwaliłam bezprzytomnie, nawet poprosiłam o przepis i dostałam! Po powrocie z wakacji zaczęłam przepis weryfikować i w jednej jedynej książce znalazłam potwierdzenie użycia razowca do tej potrawy. Właśnie jako specjalność Litwaków.
Składniki 4 - 6 płatów śledzi lekko solonych 2 łyżki razowca żytniego ( miękisz, najlepiej wysuszony i starty), 1 duże jabłko( najlepiej reneta) 3 łyżki oleju ( NIE oliwy) 2 jajka na twardo, 1 cebula, sok z pół cytryny, pół łyżeczki cukru ( do smaku, czasem cala lyżeczka jest potrzebna) Wykonanie 1.Śledzie płaty lekko solone obmyć, posiekać niezbyt drobno ( tak 2x2 cm). 2.Cebulę obrać i jak najdrobniej posiekać, jabłko obrać i drobno pokroić, jajka na twardo posiekać dość grubo. 3.Wymieszać siekanego śledzia, jabłko, jajka i cebulę. 4.Zrobić sos z oleju, soku z cytryny, chleba i cukru, można dodać pieprzu ( nawet pieprzu cytrynowego). 5. Wymieszać skladniki z sosem i odstawić do przegryzienia ( najmniej 2 godziny). 6. Podając dobrze jest posypać zieleniną ( natka pietruszki lub selera) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.764 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Qd, a gdzie Twój widelec?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.587 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.764 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
No jakby nie Twoje.
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.365 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 ![]() |
Czy posiekane jajka dodaje się do śledzia razem z jabłkami i cebulą? Nic o nich nie ma w wykonaniu.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.185 Dołączył: 19-September 04 Użytkownik nr: 69 ![]() |
"U Fryzjera" jadłam najlepsze ogórki kiszone jakie kiedykolwiek w życiu jadłam.
Śledzie podrzucę mamie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 16.183 Dołączył: 19-August 07 Skąd: środek Polski Użytkownik nr: 5.092 ![]() |
,, U Fryzjera,, wszystko jest dobre
![]() A śledzie przetestuje jeszcze przed świętami, może uda mi się przeforsować nowy smak ? I tak, widelec jest konieczny, jest znakiem rozpoznawczym marki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak jak obiecałam
![]() jest widelec ( i czerwona cebula zamiast białej) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.521 Dołączył: 26-May 06 Skąd: PL Użytkownik nr: 1.798 ![]() |
wśród składników jest razowiec, a w opisie wykonania go nie znalazłam. Czy ma znaczenie kiedy go dodam?
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.365 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.521 Dołączył: 26-May 06 Skąd: PL Użytkownik nr: 1.798 ![]() |
ups
![]() Dzięki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wyciągam, jutro będę robić
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 16th December 2019 - 06:32 |